Pokuta za bezdětnost. Rusku docházejí vojáci a mluví se o bizarních opatřeních

Putinovi velmi záleží na tom, aby se Rusové množili. Podporuje početné rodiny. Ty bezdětné dostanou pokutu
Putinovi velmi záleží na tom, aby se Rusové množili. Podporuje početné rodiny. Ty bezdětné dostanou pokutu

Nemáte děti? Bude vás to stát spoustu peněz navíc. Přesně o takovém mechanismu se začíná mluvit v Rusku. Válka na Ukrajině stojí mnoho životů hlavně mladých mužů a hrozí, že nebude mít kdo pracovat na jeho budoucnosti. Na neuspokojivý stav upozorňují i odborníci, třeba politolog Jan Charvát, kterého redakce Čtidoma.cz oslovila.

reklama

„Plodnost a demografie se nekoukají na morálku, je to o přežití společnosti,“ říká Alexej Zubets, jeden z hostů propagandistického programu na televizní stanici Rossija 1, který působí jako sociolog. „Abychom nastartovali demografický růst, bude to stát desítky trilionů rublů a ty peníze prostě někde musíme vzít. Proto by rozhodně měla existovat daň za bezdětnost a měla by být pořádná,“ navrhuje odborník. Fakticky jde ale o pokutu za bezdětnost.

Částka není pro Rusy malá

„Kolik procent?“ ptá se moderátor Andrej Norkin. „V tomto případě to bude záviset na příjmu. V absolutních číslech by to mělo být 30–40 tisíc rublů na rodinu ročně,“ odpovídá host. To je v přepočtu 7 250–9 600 korun. V zemi, kde je průměrný měsíční plat kolem 18 tisíc korun, to rozhodně nejsou malé peníze. Průměrný plat je ale v Rusku poměrně irelevantní, velmi se liší podle oblasti. V Moskvě se pohybuje okolo 30 tisíc korun, v Dagestánu sotva dosáhne sedmi tisíc. Pro lidi z málo rozvinutých oblastí by tak taková daň mohla být doslova likvidační.

Kvůli Ukrajině zažívá Rusko krizi

Důvod? Kvůli válce na Ukrajině dochází Rusku lidé. Taktika, při které stovky chabě ozbrojených a vycvičených vojáků nabíhají na ukrajinské pozice a umírají minuty potom, co vstoupí na bojiště, si vybírá svou daň. Rusové prostě potřebují kanonenfutr, lidi, kteří jsou na bojišti důležití jen několik minut, dokud jsou naživu a nepřítel se s nimi musí zaobírat.

Platit budou i rodiny s jedináčkem

Ruští „odborníci“ však nechtějí skončit lidmi, kteří nechtějí mít děti. Speciální daň by vyměřili i těm, kteří děti ze zdravotních důvodů mít nemohou. „Je to fér?“ ptá se překvapený moderátor Norkin odborníka. „Nemají děti, musí platit,“ trvá si na svém sociolog. „A navíc, platit by měly i rodiny s jedním dítětem. Protože normální rodina je se dvěma dětmi. Pokud máte jedno dítě, budete platit redukovanou daň, ale platit budete,“ zní poslední slova odborníka. Ač je taková daň zvrácená, podle politologa Jana Charváta dává smysl. 

Rusko si pálí budoucnost

„Rusko přichází o neuvěřitelné počty mladých lidí, kteří umírají nebo budou zraněni ve válce tak, že v budoucnosti nepomohou budovat ekonomiku. To je obrovský problém, protože Rusko je země, jejíž přirozený přírůstek obyvatelstva rapidně klesá. Pokud to ještě brutálně podpoříte nesmírně těžkou válkou, do které jdete absolutně hlava nehlava, a necháváte tam prostě umřít celou jednu generaci dvacetiletých kluků, tak budete dalších čtyřicet let řešit, že vám tito lidé chybí,“ uvádí Jan Charvát pro Čtidoma.cz s tím, že země doslova pálí svou budoucnost. Jak ekonomicky, tak demograficky.

Na Ukrajině bojují i Severokorejci

Ruská populace se jen za dobu války povážlivě snížila. Došlo to tak daleko, že Rusko poptává muže, kteří budou bojovat na Ukrajině, v těch nejméně pravděpodobných místech. Třeba v Severní Koreji, odkud zřejmě po výcviku v Rusku přijde na ukrajinská bojiště několik tisíc vojáků. Někteří už dokonce po boku Rusů bojují, jak tvrdí The Guardian. KLDR doteď dodávala Rusku munici a další vybavení.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/pokuta-za-bezdetnost-rusku-dochazeji-vojaci-a-mluvi-se-o-bizarnich-opatrenich-79345
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.