Povodně: Kdy vám pojišťovna nezaplatí škody a co do evakuačního zavazadla

V roce 2013 bojovala s velkou vodou i Praha, takto se pracovalo na Palmovce
zpráva

V České republice začala platit výstraha před extrémními srážkami, ty budou hrozit až do konce týdne. Ruší se kulturní akce napříč zemí, upouštějí se přehrady, zasedají protipovodňové štáby. Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval, aby si lidé připravili evakuační zavazadla. Také je zřejmé, že se po povodních budou sčítat škody na majetku. Ne vždy ale máte jistotu, že vám pojišťovna vše proplatí.

reklama

Tlaková níže spojená s frontálním rozhraním může za to, že na Česko udeří silný vítr v kombinaci s extrémními srážkami. Hrozí tedy povodně, které by se mohly podobat těm z let 1997 a 2002. Předpověď počasí meteorologů je možné sledovat online a není vůbec příznivá.

Co do evakuačního zavazadla?

Odborníci proto doporučují, aby si každý pro jistotu připravil evakuační zavazadlo. „Podrobné informace k této problematice zpracoval HZS ČR,“ uvedl pro Čtidoma.cz mluvčí Policejního prezidia České republiky kpt. David Schön s tím, že evakuační zavazadlo by mělo obsahovat primárně:

  • základní trvanlivé potraviny (nejlépe v konzervách), dobře zabalený chléb a pitná voda – vše na dva až tři dny
  • předměty denní potřeby (jídelní nádobí a příbor, otvírák, ostrý nůž, hrnky)
  • užívané léky, toaletní a hygienické potřeby
  • osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
  • náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka
  • přenosné rádio s rezervními bateriemi
  • mobil, přenosná svítilna, zápalky, nůž
  • knížky, stolní hry, hračky apod.

Jak je to s pojišťovnou?

Lidé by také samozřejmě měli zabezpečit svůj majetek. Stejně tak je vhodné se postarat o domácí zvířata a odvézt je do bezpečí. Pojišťovny berou snahu svých klientů o ochranu majetku v potaz, když dojde na řešení pojistné události. „Máme v podmínkách mezi povinnostmi, že se mají klienti snažit škodám co nejvíc zamezit, pokud to jde a pokud je to bezpečné. Určitě tedy doporučujeme drahé věci, které se mohou poničit, dát třeba ze sklepa na půdu. Není to ale myšleno ve smyslu, že bychom si pak kvůli tomu hledali důvod, proč škody nezaplatit,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz mediální expert Direct pojišťovny Michal Kárný.

Přesto by však lidé měli postupovat s rozmyslem. „Pokud bychom třeba zjistili, že někdo si odnesl všechnu drahou elektroniku do sklepa, protože chtěl, aby mu pak pojišťovna zaplatila novou, tak to by byl případ, kdy bychom řešili, jestli škodu zaplatíme,“ doplnil pro náš web Kárný. Ještě dodal, že pojistit se na poslední chvíli nemá smysl. Všechny pojišťovny totiž mají v podmínkách uvedené, že v případě záplav a povodní začne pojištění platit až určitý počet dní po sjednání.

Obecně však jednoznačně platí, že pokud už k zaplavení dojde, člověk by neměl dělat nic, co by ho ohrozilo na zdraví, či dokonce na životě. Tedy jakékoli zachraňování majetku je namístě pouze v případě, že je to bezpečné.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Kuchařová se definitivně odepsala. Tahle její slova jsou už moc.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/povodne-kdy-vam-pojistovna-nezaplati-skody-a-co-do-evakuacniho-zavazadla-79090
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.