Schizofrenií trpí přibližně jedno procento lidí. Mohla by jim pomoci nová metoda léčby

Schizofrenici mají naději na novou metodu léčby
Schizofrenici mají naději na novou metodu léčby

Lidem, kteří trpí schizofrenií, by mohla pomoci nová metoda, kterou v současnosti testují čeští lékaři z Brna a Ostravy společně se svými německými kolegy. Jedná se o magnetickou stimulaci mozku, která se používá také při depresích.

reklama

Podle odborníků by metoda mohla mít vliv na ty příznaky schizofrenie, kvůli kterým pacienti nemohou pracovat a vést normální život.

Jedno procento lidí trpí schizofrenií

Odborníci uvádí, že schizofrenie se v průběhu života projeví až u jednoho procenta populace, tedy asi u 100 000 Čechů. Z toho asi třetina pacientů má zásadní negativní příznaky, mezi které patří neschopnost prožívat a vyjadřovat emoce, ochuzená řeč či řeč postrádající obsah a nezájem o kontakty s jinými lidmi.

Nová bezbolestná metoda

Právě u těchto příznaků, které se dají jen obtížně řešit pomocí medikamentů a kvůli kterým lidé se schizofrenií často nejsou schopni pracovat, se podle Libora Ustohala z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno jeví jako nadějná takzvaná transkraniální magnetická stimulace (TMS), tedy neinvazivní magnetická stimulace mozku. „TMS je bezbolestná, dobře tolerovaná metoda, kterou lze využívat za hospitalizace i u ambulantních pacientů. Nejvíce je ověřena v terapii depresivní poruchy,“ uvedl Ustohal.

Naděje na lepší život

Dosavadní studie zatím hodnotí přínos metody různě. Proto byla zahájena další studie, na které se podílejí kromě zástupců z Brna a Ostravy také vědci z Řezna (Regensburgu) a Cách. „Hlavní část studie by měla být hotova do konce příštího roku. Pokud se podaří prokázat účinnost alespoň jednoho z protokolů TMS, mohlo by to znamenat naději na zlepšení kvality života přinejmenším části pacientů trpících schizofrenií,“ dodal Ustohal.

Výzva pro pacienty

Pacienti, kteří mají popsané příznaky a chtěli by se studie zúčastnit, se mohou hlásit na brněnské psychiatrické klinice na e-mailu sverak.tomas@fnbrno.cz nebo u lékaře Tomáše Skřonta na Psychiatrickém oddělení Fakultní nemocnice Ostrava.

KAM DÁL: Paradoxy Velké říjnové socialistické revoluce. Co všechno bylo jinak, než nás učili?

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/schizofrenii-trpi-priblizne-jedno-procento-lidi-mohla-by-jim-pomoci-nova-metoda-lecby-62929
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.