Sesazený starosta Starý: Viktora mě lidsky zklamal, je ale jen loutkou

Závěr minulého roku znamenal zemětřesení na kutnohorské radnici. Opozici se totiž podařilo sesadit starostu Martina Starého a dosadit do role nového starosty Josefa Viktoru. Paradoxní ovšem je, že je to bývalý koaliční partner Starého. Jak celou situaci s odstupem času vnímá právě Starý a jaké měl vztahy s Viktorou?

reklama

Jaká negativa může mít vaše sesazení na Kutnou Horu jako celek, jaké jsou třeba ohroženy projekty?
Největší obavu mám teď o projekt rozšíření technické výuky na základních školách. Tento projekt do konce roku vykazoval známky toho, že by mohl být pilotním projektem v rámci ČR. Tím, že díky osobním útokům skončila spolupráce s člověkem, který celý projekt vymyslel, mám obavy, že se jeho realizace nepovede v zamýšlené kvalitě i termínu dokončit, pokud nám budou přiznány dotace.

Jsou i nějaké další?
S místostarostkou jsme se snažili např. i o to, aby se z bývalých kasáren na Žižkově stal ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Krajským vedením PČR tzv. "policejní přijímač" (policejní škola). Tím by se zabránilo jakýmkoliv snahám a obavám do budoucna, třeba o vybudování zařízení pro uprchlíky. Projektů malých i velkých bylo opravdu hodně a bez neustálé každodenní konzultace s úředníky bude těžké je udržet při životě.

"Zvolení Josefa Viktory vnímám jako vyvrcholení sporů v bývalé vládnoucí koalici. To, že se jím stane právě on, mi už bylo jasné dlouho, protože často říkával, že starosta Starý mu nic neříká, nekomunikuje s ním," okomentoval situaci na kutnohorské radnici bývalý poslanec za KSČM Jan Klán, který chce být kutnohorským starostou.

Co se tedy může stát?
Proto mám v podstatě obavu o udržení všech projektů. Jak už někdo kdysi řekl – zkušenost je nesdělitelná, a protože jsem většinu projektů denně hlídal a posunoval a spolupracoval s úředníky, vím, co je to za obrovské množství práce. Kompetence se předat dají, vědomosti a povědomí, nápady nikoliv. Jsem tedy na nové vedení zvědav, obzvlášť když jsou už jenom dva. 

Jaký jste měl vztah s panem Viktorou během vašeho starostování?
Ryze pracovní. Znal jsem pana Viktoru z dřívějška a popravdě mě lidsky zklamal. 

Překvapilo vás, že nyní křeslo zahřívá právě on? 
Nepřekvapilo.

 

Není to trochu paradoxní, když byl váš koaliční partner?
Není to tak ani paradox, jako politika a politikaření. Ono je hezké sedět na židli starosty a být "tím nejvyšším". Ale je také potřeba si uvědomit, že za tím stojí obrovské penzum práce, zodpovědnosti a s tím spojených útoků na vaši osobu a práci. 

Proč myslíte, že je v křesle člověk z koalice a ne z opozice?
Protože se tady na malém městě dělá vysoká politika a nemyslí se na to, co by mělo být prioritou - rozvoj města. To, že na mém místě nesedí nikdo z opozice, ještě neznamená, že nikdo z nich za nitky zezadu netahá. Celý převrat rozhodně nebyl nápadem pana Viktory, který sehrál v celé akci jen roli "mého nástupce". Za vším stojí zcela jiní lidé, kteří teď spíše mlčí a vychutnávají si to, co si před 3 lety předsevzali. Ale věřím, že Kutnohořané nejsou hloupí.

"Zvolení Viktory byl tah opoziční Šance, která chce mít vše pod kontrolou. Stačí se podívat na provázanost s novým místostarostou, kterým je Karel Koubský starší z KDU-ČSL. Jeho syn Karel Koubský mladší je zastupitel za Šanci. Takže zde je vidět jednak rodinná provázanost, ale i posléze provázanost politická, kdy se bez hlasů Šance nic neschválí a pan Viktora bude jen loutka," podotýká Klán.

Otrávilo vás sesazení ze starostovského křesla, nebo se pokusíte o comeback?
Otrávený nejsem, spíš je to od lidí, kterým jsem alespoň kolegiálně věřil, obrovská podpásovka. To se nedělá a hlavně se na to nezapomíná. Teď mám víc času na sebe i na přemýšlení.

Cítíte stále podporu z řad lidí?
Je to už skoro měsíc, co jsem byl odvolán, a lidé mne na ulici zastavují, ptají se a vyjadřují podporu stále. Stejné je to i při návštěvě nějaké akce, výstavy, při nakupování nebo jen v hospodě, kam zajdu s přáteli na pivo. Podobné je to i na FB. Opravdu jsem takovou podporu nečekal.

Chcete něco svým příznivcům vzkázat?
Všem, kteří mi věří, bych rád vzkázal, že si toho moc vážím, že moc děkuju a rozhodně to nechci na podzim letošního roku vzdát. Zkusím znovu kandidovat, a pokud podpora bude stejná, o to větší chuť do toho budu mít. 

reklama
#Josef Viktora #Martin Starý #Kutná Hora #Jan Klán #radnice #starosta #převrat #intriky

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.