Šmejdi v Neratovicích nemají šanci, podomní prodej zakazuje vyhláška

Senioři mnohdy netuší, co se na ně chystá
Foto: sociální sítě
Senioři mnohdy netuší, co se na ně chystá

Podomní prodej je jedním ze současných problémů zejména pro lidi, které jsou nějak znevýhodněni. Jednotlivá města však drží v rukou nástroje, jimiž mohou tento nešvar vymýtit. V Neratovicích se svého práva chopili s grácií a tvrdě vyžadují dodržování vyhlášky.

reklama

Město Neratovice se pere s podomním prodejem úspěšně. Kdo vlastně klepe na neratovické dveře a co jim za to hrozí?

"Je to lepší, než to bývalo, podomní prodejci si dávají větší pozor," myslí si velitel městské policie v Neratovicích Rostislav Oplt. Podomní prodej z města zatím nezmizel úplně a samozřejmě se nedá předpokládat, že se informace o takové činnosti dostane k policii vždycky. Pokud ale někdo zavolá včas a vina je evidentní, v 98 procentech se "případ" dotáhne.

Na konci bývá obvykle pro podomního obchodníka, čili šmejda, jak se vžilo, pokuta. "Výše pokut se loni zvyšovala z tisícovky na pět tisíc," vysvětlil Oplt, podle něhož se strážníci pravidelně setkávájí s podomním prodejem levnější elektřiny, televizních a internetových služeb.

Nejdůležitějším krokem k prevenci před podomním prodejem je jednoznačně osvěta. Informovanost především seniorů se ve městě neustále zvyšuje nejrůznějšími semináři a akcemi policie. 

S jakými podomními prodejci se setkáváme nejčastěji?

  • televizní a internetové služby
  • levná elektřina
  • zařízení k úspoře vody
  • produkty RWE
  • parfémy
  • měření termokamerou

"My máme zkušenost z doby před sedmi lety, kdy se nikdo moc neuměl bránit a město nemělo žádný podobný zákon," svěřuje se Milada Michalíková z Neratovic na Facebooku. "Maminka si takhle koupila skvělý drahý vysavač na parní čištění koberců, protože moje dcera je astmatik, a ona chtěla, aby bylo všechno bez prachu. No, jenže předražený vysavač už vrátit nešel, musel se koupit. Byly to hlavně hrozně velké nervy, dvacet tisíc bylo tenkrát více než dnes. A navíc za vysavač!" Zkušenost, jako je tato, bohužel není ojedinělá.

Přestože většina měst stejně jako Neratovice podomní prodej zakázala, šmejdi se tam objevují i nadále. Navíc je známo možství případů, kdy zloději předstírají prodej různých věcí a jednoduše okradou seniory o životní úspory. 

reklama
#Neratovice #podomní prodej #problémy prodeje #policie #městská policie #městská vyhláška

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.