Smutný osud "živých dárků". Co děláme špatně?

Zvíře nebývá tím nejlepším dárkem
Zvíře nebývá tím nejlepším dárkem

Než svým blízkým koupíte zvířátko, měli byste se zamyslet nad několika velmi podstatnými otázkami. Například psi a kočky často končí po Vánocích na ulici nebo v útulcích.

reklama

Vybrat někomu blízkému jako dárek zvířátko je risk, který se většinou nevyplácí. Zvířeti obvykle neposkytnete nový domov, ale nejistotu ulice, nebo pobyt v útulku. "Vám se pořízení mazlíčka může zdát jako bezchybný nápad, ale především byste se měli vžít do přání, potřeb a možností osoby, která bude o zvíře následně pečovat. Pokud ho pořizujete sobě, pak je dobré zamyslet se nad všemi možnými situacemi, které mohou v průběhu života s mazlíčkem nastat," říká veterinární klinika v Průhonicích.

Měli byste se zamyslet:

  • Alergie – netrpí náhodou obdarovaný alergií?
  • Finance – bude mít dotyčný peníze na výživu zvířete?
  • Veterina – je poblíž? Navíc jsou to další nezbytné finance!
  • Čas – zvířeti je potřeba věnovat dostatek času, jinak strádá.
  • Venčení – minimálně 3x denně, u větších psů je potřeba opravdu dostatek pohybu.
  • Poslušnost, povaha, prostor – bude zvíře poslušné, jakou má povahu a má obdarovaný dostatečný prostor, ve kterém může zvíře chovat?
     

Je také dobré přemýšlet nad tím, že nákup levných krmiv obvykle zvířeti neprospívá. "Rozhodně byste na krmení neměli šetřit. Počítejte s tím, že pokud si pořídíte padesátikilového psa, musíte mu zajistit již od raného věku kvalitní a vyváženou stravu. Zejména velká a dlouho rostoucí plemena jsou citlivá k dietním chybám učiněným v době růstu. Zejména v tomto období, ale i kdykoliv potom a nejen u velkých a obřích plemen a nejen u psů platí, že na krmivu neušetříte,“ říkají v Průhonicích.

Další problém přichází s dětmi. Pokud nás dítě dlouho přemlouvá, že chce pejska, měli bychom brát v potaz, zda bude opravdu schopné se o něj starat a venčit jej. Péče o zvíře často zůstává nakonec na rodičích. Ono u křečka, morčete nebo králíka je to v důsledku stejné. Zvíře zdědí rodiče nebo prarodiče. Nákup živého mazlíčka je tak vhodnější až u odrostlejších dětí.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/smutny-osud-"zivych-darku"-co-delame-spatne-28142
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.