Smutný žebříček už vedou USA. Nejvíce zemřelých má stát New York, jeho guvernéra lákají do prezidentského křesla

Nejvíce nakažených a zemřelých v USA má stát New York
Foto: Pixabay
Nejvíce nakažených a zemřelých v USA má stát New York

Doposud patřilo smutné prvenství v počtu zemřelých osob, nakažených koronavirem, Itálii. Nyní už to neplatí. Ve Spojených státech amerických bylo k sobotě 19 701 zemřelých, což je o více než dvě stovky více než v Itálii (19 468 zemřelých)… Nákaza se přitom do USA dostala mnohem později.

reklama

Nejpostiženější oblastí Spojených států amerických je stát New York. Právě tady za jediný den podlehlo zdravotním problémům, spojeným s nákazou COVID-19, plných 783 lidí a jejich počet tak celkově stoupl na 8 627. Zároveň ale podle guvernéra státu klesá počet lidí, kteří musejí být hospitalizovaní na jednotkách intenzivní péče.

Porovnání neporovnatelného

V této souvislosti je ale třeba také porovnat lidnatost obou států. Zatímco v Itálii žije přibližně 60,5 milionu obyvatel, USA čítají více než 327,5 milionu občanů. V tomto poměru připadá v Itálii na 100 000 obyvatel plných 32 zemřelých. Spojené státy americké evidují na stejný počet svých občanů 6 zemřelých.

Žádost o pomoc

Na těžkou situaci ve státě New York musel v první řadě reagovat jeho guvernér Andrew Cuomo. Ten se jednoznačně vyjádřil, že tvrdá opatření, která jsou s bojem proti koronaviru realizována, ochromují ekonomiku a způsobují nedozírné škody. Požádal federální vládu o finanční pomoc, rovnající se v přepočtu přibližně 12,4 bilionů korun. Zároveň ale konstatoval, že není možné uspěchat návrat k běžnému režimu, protože jde o životy obyvatel státu.

Nový prezidentský kandidát?

Andrew Cuomo ve svém prohlášení poděkoval preizdentu Spojených států Donaldu Trumpovi, který podle něj na žádosti o pomoc reagoval rychle. Guvernér státu New York je v tuto chvíli dky svým postojům a jednání v boji s koronavirem jedním z nejváženějších amerických politiků a podle mnohých by měl dokonce šanci porazit v prezidentských volbách Donalda Trumpa. I sám současný americký prezident prohlásil, že by v něm viděl nejsilnějšího protivníka, pokud by se Cuomo rozhodl kandidovat. Ten však v tuto chvíli podobné úvahy nepřipouští.

Guvernér New Yorku si občany získává svým přístupem k řešení krize, s níž není jednoduché bojovat, ale je nezbytné zvítězit.

KAM DÁL: Mnozí mladí lidé si ani po překonání koronaviru nevytvořili protilátky. Vědci jsou překvapeni.

reklama
#USA #Itálie #koronavirus #guvernér

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.