Špinavé peníze z hazardu pro Prahu. Necelých sto milionů se rozdělilo mezi pražské radnice

Hazard v Praze mění svoje pravidla, ale stále je to zajímavý byznys

Hazard je věc nemilá. Ruinuje životy, ale pro provozovatele je to pořád neuvěřitelně výnosný byznys. Praha sice postupně k provozu heren mění svůj přístup, ale stále do městské kasy přitéká velké množství peněz. Otázka je co s nimi? 

reklama

Pražský magistrát rozdělí mezi radnice městských částí 98,7 milionu korun, které metropole vybrala letos od 1. ledna do 31. května jako odvod z loterií a her. Vyplývá to z usnesení, které přijali pražští zastupitelé. Celkem za toto období město získalo z hazardu přes 197 milionů. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší.

Peníze mohou radnice využít pouze na sport, školství a na podporu neziskových organizací. Polovina ze zmíněné částky, tedy 49,34 milionů, je určena na podporu sportu. Druhou polovinu pak radnice využijí na na kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast.

Nejnižší částky

Kolik peněz jednotlivé radnice dostanou, závisí na počtu jejich obyvatel. Nejvyšší částku proto obdrží Praha 4, a to 9,79 milionu korun. Druhou nejvyšší dostane Praha 10 a třetí Praha 8, které doputuje asi osm milionů korun. Radnice Prahy 6 dostane 7,96 milionu.

Naopak nejmenší částka poputuje do Nedvězí na jihovýchodě města, které dostane 23 555 korun. Druhou nejnižší částku ve výši 31 026 korun dostanou Královice a Praha-Přední Kopanina dostane 51 455 korun.

Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny v Praze. V provozu mohou být jen provozovny označené jako kasina. Od této doby ministerstvo zrušilo k letošnímu březnu podle mluvčího 126 heren s 1 506 hracími automaty. V Praze bylo původně více než 200 heren.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/spinave-penize-z-hazardu-pro-prahu-necelych-sto-milionu-se-rozdelilo-mezi-prazske-radnice-50774
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.