Stížnosti na krajské volby: Ve Středočeském kraji byly podány dvě

 Ve Středočeském kraji byly podány dvě stížnosti na krajské volby, obě od fyzických osob. Jedna se týká toho, že volby se konaly v době pandemie koronaviru. Na rozhodnutí má soud 20 dnů. Lhůta pro podávání stížností vyprší v 16:00, počet stížností tak teoreticky není konečný.

reklama

V prvním případě podal stížnost neúspěšný kandidát, který zpochybnil správnost sečtení preferenčních hlasů. Druhému stěžovateli vadilo, že se hlasování konalo v době pandemie covidu-19. Podle něj to mohlo ovlivnit výsledek voleb, protože řada starších lidí mohla mít strach jít k urnám.

Vyhrálo hnutí STAN

Ve středních Čechách vyhrálo krajské volby hnutí STAN, které se dohodlo na široké koalici se všemi ostatními stranami s výjimkou ANO. ČSSD a KSČM se vůbec nedostaly do zastupitelstva. V nové krajské radě mají být zástupci STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Široká koalice se bude opírat o 50 z celkových 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Práva voliče

Na soud se může obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Pokud soud některý z návrhů, třeba na zpochybnění voleb v kraji, uzná za oprávněný, ministr vnitra musí do měsíce od doručení soudního rozhodnutí vypsat v regionu dodatečné volby.

Před čtyřmi lety bylo na krajské volby ve středních Čechách podáno pět stížností, soud všechny zamítl.

KAM DÁL: Praha 1 dostane od města 19,5 milionu na Nemocnici Na Františku

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/stiznosti-na-krajske-volby-ve-stredoceskem-kraji-byly-podany-dve-62628
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.