Superbakterie nás mohou zničit. Antibiotika nepomáhají

Pokud na bakterie nezabírá léčba, mohou se v těle množit a napáchat spoustu škod
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (2)
Pokud na bakterie nezabírá léčba, mohou se v těle množit a napáchat spoustu škod
zajímavost

Tradiční antibiotika už v mnoha případech nic nezmohou, bakterie jsou vůči lékům rezistentní. A můžeme si za to sami, antibiotika totiž často zobeme skoro jako lentilky. A to je obrovská chyba. Odborníci hledají nové možnosti léčby, ne vždy jsou ale úspěšní. „A počet nemocných, kterým nezabírá ještě nedávno úspěšná léčba, zatím roste,“ řekl pro Čtidoma.cz MUDr. Jaroslav Pečenka.

reklama

Ničivé bakteriální infekce odolné vůči lékům, jako například Klebsiella pneumoniae, jsou až příliš časté a představují rostoucí hrozbu pro globální zdraví. V roce 2019 bakterie rezistentní na antibiotika přímo zabily zhruba 1,27 milionu lidí na celém světě a přispěly k dalším 3,68 milionu úmrtí. Jen v USA způsobují bakterie a plísně odolné vůči lékům dohromady odhadem 2,8 milionu infekcí a 35 000 úmrtí ročně.

Nepomohou ani nově vyvíjená antibiotika

Problém se bohužel stále zhoršuje. Sedm z osmnácti bakterií sledovaných střediskem Centers for Disease Control and Prevention (CDC) je stále odolnějších vůči běžným antibiotikům, která jsou považována za nezbytná pro udržení veřejného zdraví. Farmaceutické společnosti se samozřejmě snaží vyvinout nová antibiotika.

Jenže je tu další potíž. Méně než 30 vyvíjených antibiotik se zaměřuje na „prioritní“ bakterie, jak je definovala Světová zdravotnická organizace (WHO). A většina z nich je navíc stále zranitelná vůči rezistenci.

Někteří odborníci tedy hledají za hranicemi tradičních antibiotik nové zbraně, které nebudou podporovat vzestup superbakterií. Jejich vznikající arzenál obsahuje viry, které zabíjejí bakterie, CRISPR a molekuly zabíjející mikroby. Doufají, že experimentální léčba zabije superbakterie, aniž by vznikla rezistence.

Jsme viníci, ale prevence existuje

Jenže do doby, než by mohly nové „zbraně“ najít využití u široké veřejnosti, je ještě hodně daleko. „Nesprávné užívání antibiotik je opravdu velký problém. Bohužel i někteří lékaři je předepisují jak na běžícím páse, v mnoha případech zbytečně. Pak se ale stává, že místo toho, aby zachraňovala životy, neudělají v podstatě nic. Vlastní vinou jsme přišli o možnosti, jak nemoci spolehlivě potírat,“ uvedl pro Čtidoma.cz MUDr. Pečenka.

Lékař také upozornil na to, že zejména v letních měsících je v nadměrném užívání antibiotik další zádrhel. „Hrozí riziko fototoxické dermatitidy, tzv. fotosenzibilizace. Ve zkratce to znamená, že může vzniknout na kůži svědivá vyrážka v případě, že berete některé léky, mezi něž patří i některá antibiotika, a zároveň se vystavujete přímému slunci.“

Řadě problémů přitom můžeme předejít vlastním přičiněním. A to když jde o infekční i neinfekční onemocnění. „Zdravý životní styl je skvělá prevence. Nekouřit, dodržovat hygienické návyky, zdravě se stravovat, sportovat atd. A pak je tu cílená prevence, zde se bavíme o očkování a s tím souvisejícím snížení konzumace antibiotik. Primárně jde o vakcíny proti pneumokokovým infekcím, covidu-19 a chřipce,“ dodal odborník pro náš web.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Strůjce Osvětimi Rudolf Höss byl dokonalý manžel, děti miloval. Vilu postavil hned vedle tábora.

reklama
#nemoci #antibiotika #zdraví #Nepolitická publicistika #bakterie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.