Tarte Tatin: Koláč, který vznikl úplnou náhodou, je pravým vánočním pokušením

Nechte si chutnat

Existuje spousta receptů, které vznikly úplnou náhodou. V kuchyni totiž není nad improvizaci, což asi všichni dobře víme. Slavný jablečný koláč Tarte Tatin sester Tatinových je jedním z takových "nedopatření". K vánočnímu stolu je však jako stvořený. 

reklama

Křehké těsto a zkaramelizovaná jablka! To je kombinace, pro kterou si Tarte Tatin doslova zamilujete. Je totiž úplně jiný než klasické vánoční cukroví. Takže ideální ke kávě na sváteční odpoledne, kdy už si váš žaludek potřebuje odfouknout od přísunu tradičních dobrot. Pochází z hotelu Tatin z francouzského Lamotte-Beuvron, kde vznikl už kolem roku 1880. Říká se, že jedna ze sester koláč nedopatřením připekla, hostům ale velmi zachutnal.

Zvolte chutná jablka, kyselejší s pevnou strukturou. Odrůda Granny Smith je dobrá volba, může být i Golden Delicious. Ty budou sladší než Granny, ale zase méně šťavnatá, což může být nakonec při pečení výhoda. A pokud si nejste jisti, zkuste koláč ze dvou odrůd jablek. Pěkně půl na půl. Ve Francii se koláč původně dělal z lokálních odrůd Reine des Reinettes a Calville.

Když nebudete mít zrovna chuť na jablka, koláč může být také banánový nebo třeba meruňkový. Výborný je i z hrušek. V Provence se zase dělá varianta s broskvemi a medem. Jak je vidět, variant je opravdu mnoho. V některých receptech najdete i vejce, takže ani těmi nic nezkazíte. My však dnes "jdeme" do klasického a původního, tedy jablečného koláče. 

Příprava
Připravte si studenou vodu, začněte znovu mixovat těsto a vodu přitom do těsta najednou nalijte. Mixujte tak, aby se těsto začlo spojovat, ale nepřemixujte ho. Těsto přemístěte na vál poprášený moukou. Hranou ruky u zápěstí dvakrát udeřte do těsta, aby se lehce rozválelo. Těsto potom znovu zformujte do hladké koule.

Zakryjte těsto fólií a šup s ním do lednice na dvě hodiny nebo na celou noc. Pokud máte méně času, dejte těsto na hodinu do mrazáčku v lednici. Pokračujte náplní. Těsto vyndejte a vyválejte na tenko, zhruba 0,3 centimetru. Můžete rovnou válet do kulata přes pečicí papír, což umožní lepší manipulaci s těstem.

Co budete potřebovat:
Na těsto 
- 90 g hladké mouky,1 lžíce cukru krystal, 1/8 lžičky soli, 55 g másla (pokojová teplota), 1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce studené vody
Na náplň - 6 velkých jablek (1,8 kg), 60 g cukru, 80 g rozpuštěného másla + 1 lžíce na vytření formy, lžička skořice

Náplň
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte je s cukrem a případně přidejte skořici. Pokud jablka pustí šťávu, vylejte ji. Mísu pořádně vymažte máslem. Dno poprašte polovinou cukru. Vyskládejte na cukr třetinu jablek. Aby koláč vypadal hezky, musí být nejlépe poskládaná právě ta první vrstva. Polijte třetinou rozpuštěného másla. Pokračujte s dalšími dvěma vrstvami.

Pečení koláče
Těsto vyndejte a vyválejte na tenko, zhruba 0,3 centimetru. Pokryjte koláč těstem a do těsta udělejte pár děr, aby jimi odcházela pára a vlhkost. Pečte ve spodní třetině trouby 45 – 60 minut na 190 stupňů. Pokud těsto příliš zhnědne, přikryjte alobalem. Koláč je hotový, jakmile zespoda uvidíte hnědý zkaramelizovaný sirup.

Koláč vyndejte a převraťte za pomoci utěrek na nějaký pěkný servírovací talíř. Nezkaramelizoval vám povrch koláče? Obrácený ho tedy vložte do trouby pod gril, hojně posypaný moučkovým cukrem. Podávejte ideálně horký, koláč můžete doplnit šlehačkou. Teď už jen - dobrou chuť!

reklama
#jablečný koláč #Vánoce #chuťovka #pečení #dort #vánoční koláč

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.