Technické muzeum se chlubí přístrojem, který přinesl Nobelovu cenu

Technické muzeum vystavuje polarograf
Foto: Facebook
Technické muzeum vystavuje polarograf

U příležitosti 60. výročí udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovskému vystavuje Národní technické muzeum první originální polarograf. Nobelovu cenu za objev metody polarografie převzal Heyrovský ve Stockholmu 10. prosince 1959. 

reklama

Muzeum přístroj z roku 1924 vystavuje jen ojediněle, sdělila  Jana Dobisíková z muzea. Polarografie patří mezi elektrochemické analytické metody a slouží k určování přítomnosti a koncentrace některých neznámých látek v roztoku.

"První polarograf, který automaticky zaznamenával křivky závislosti proudu na napětí při elektrolýze kapkovou rtuťovou elektrodou, navrhli Jaroslav Heyrovský s japonským kolegou Masuzo Šikatou v roce 1924. Přístroj sestrojili mechanici Metoděj Ineman a František Peták z Fyzikálního ústavu Univerzity Karlovy. Postup analýzy roztoku tak mohl být zkrácen z hodin na minuty," uvedla kurátorka sbírky chemie NTM Gabriela Kopalová.

Pomoc v mnoha oborech

Objev polarografie přinesl nové možnosti jak jednoduše, rychle a přesně provádět analýzu látek, zkoumat přítomnost a množství neznámé příměsi v roztoku. Metoda našla uplatnění v chemickém a farmaceutickém průmyslu, lékařství, potravinářství, metalurgii, výzkumu rud, stavebnictví a péči o životní prostředí.

V Národním technickém muzeu má dílo Jaroslava Heyrovského a polarografie své stálé místo v expozici Chemie kolem nás. Po prohlídce mimořádně vystaveného prvního originálního polarografu se návštěvníci mohou v expozici seznámit s dalším vývojem oboru a prohlédnout si i novější průmyslově vyráběné polarografy ze sbírek NTM.

reklama
#věda #technické muzeum #Heyrovský #vynález #polarograf #Nobelova cena

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.