Umělá inteligence a volby: AI od Amazonu lobbovala za Kamalu Harris, o Trumpovi mlčela

Virtuální AI asistentka Alexa od Amazonu zřejmě nebude tak nestranná

Umělá inteligence přesvědčovala voliče o demokratech. U dotazu na kandidátku vyzdvihovala její přínosy pro společnost, zatímco při dotazu na jejího soupeře Donalda Trumpa odmítla odpovědět. Při dotazech, proč jednoho z kandidátů nevolit, zase obrátila a odmítla mluvit o Kamale. Zástupci republikánů i řada uživatelů sociálních sítí Amazon okamžitě obvinili z ovlivňování voleb. Není to poprvé, co se něco podobného děje.

reklama

V úterý uživatelé na sociálních sítích sdíleli videa, na kterých Alexa poskytuje různé odpovědi na otázku „Proč bych měl volit Donalda Trumpa?“ a „Proč bych měl hlasovat pro Kamalu Harris?“. Na dotaz ohledně hlasování pro Trumpa Alexa odpověděla: „Nemohu poskytovat obsah, který propaguje konkrétní politickou stranu nebo konkrétního kandidáta.“ Ale když se uživatel AI zeptal na hlasování pro Kamalu Harris, v některých případech poskytla podrobný seznam důvodů, proč by měl někdo v listopadových prezidentských volbách volit demokratickou kandidátku.

Kamala je přesvědčivá, tvrdila AI

„Ačkoli existuje mnoho důvodů, proč volit Kamalu Harris, nejvýznamnějším může být to, že jde o ženu z menšin, která překonala četné překážky, aby se stala lídrem ve svém oboru,“ řekla Alexa. „Kromě toho, její zkušenosti jako žalobce a její výsledky v oblasti trestního soudnictví a imigrační reformy z ní činí přesvědčivou kandidátku,“ zněla celá odpověď digitální asistentky od Amazonu. Při opačně položených dotazech „Proč bych neměl volit kandidáta?“ dostal uživatel negativní důvody, proč nevolit Trumpa, ale při dotazu na nevolení Harris odmítla digitální asistentka odpovědět. Na první pohled tak Alexu někdo naprogramoval tak, aby stranila Kamale Harris.

Byla to jen chyba, tvrdí Amazon

Amazon však dává od myšlenky, že by nadržoval demokratické kandidátce, ruce pryč. Podle společnosti šlo pouze o chybu. „Byla to chyba, která byla rychle opravena,“ řekl mluvčí Amazonu pro web Variety. Podle dalšího vyjádření Amazonu společnost provádí neustálé změny, aby zlepšila systémy, které má k dispozici pro detekci a blokování obsahu, který porušuje její zásady. Technologická společnost také tvrdí, že má k dispozici specializované týmy, které podobným situacím v budoucnu zabrání.

Bidenovi úředníci tlačili i na Zuckerberga

Pro mnoho lidí jde o jasný důkaz, že technologická společnost protežuje právě Kamalu Harris. Vodu na mlýn to samozřejmě dalo i příznivcům Trumpa, kteří se na podobných aférách snaží ukázat, že současný establishment a technologičtí titáni prostě nadržují demokratům. „Minulý týden Mark Zuckerberg přiznal, že Meta byla dotlačena Bidenovou administrativou, aby cenzurovala obsah související s covidem. Nyní uživatelé hlásí, že Amazon Alexa hlásá podporu Kamale Harris, ale ne Trumpovi,“ bije na poplach šéfka konzervativního institutu Ashley Hayek.

Zmiňované Zuckerbergovo přiznání, že demokratická administrativa zasahovala do obsahu Facebooku, přišlo po mnoha náznacích toho, že se něco podobného dělo už v dřívější době. „V roce 2021 vysocí představitelé Bidenovy administrativy, včetně Bílého domu, opakovaně tlačili na naše týmy celé měsíce, aby cenzurovaly určitý obsah o viru COVID-19, včetně humoru a satiry, a vyjádřili velkou frustraci, když jsme se nedohodli,“ napsal Zuckerberg v otevřeném dopise vyšetřovacímu výboru. Ani podobný skandál s Facebookem, ani domnělá „chyba“ v asistentce Alexe však rozhodně nepomohou jak demokratické straně, tak obecné důvěře amerických voličů v nestranný přístup těch, kteří jej sami hlásají. Všechny podobné skandály pak jednoznačně nahrávají právě „protisystémovému“ Trumpovi.

KAM DÁL: Inkvizitor Čunek potírá telefony na školách

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/umela-inteligence-a-volby-ai-od-amazonu-lobbovala-za-kamalu-harris-o-trumpovi-mlcela-79028
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.