Únětičtí narazí sud vánočního speciálu

Letos vánoční speciál bude stejný jako loni, a to podle receptury sládka V. Černohorského

Příští týden v Únětickém pivovaru narazí další speciál a k té příležitosti je připraven i kulturní program. Více o něm se dozvíte v krátkém rozhovoru s majitelem pivovaru.

reklama
Pivo v Úněticích se vařilo téměř před 500 lety, první zmínka pochází z roku 1557. Pivovar v obci postavili roku 1710. Po znárodnění se tu nevařilo až do roku 2011, kdy pivovar začali obnovovat manželé Tkadlecovi.
První várku piva vařil sládek Jan Lumbert s Ing. Černohorským a kolegou Masáčkem na jaře roku 2011.

 

Narážení s kulturním doprovodem

Na státní svátek, v úterý 17. listopadu, v Únětickém pivovaru narazí sud vánočního speciálu, který připravil sládek Jan Lumbert podle receptu Ing. Černohorského.

Narážení vánočního speciálu doprovodí i kulturní program v podobě koncertu nebo divadelního představení. Program zakončí folkrocková veselice s kapelou Flám založenou roku 1997, která hraje vlastní i převzaté písně. Vstup je zdarma.

"První vánoční speciál byl naražen v roce 2011. Letos narážíme po páté," prozradil majitel pivovaru Štěpán Tkadlec.

O Únětickém pivovaru jsme psali v našem přehledu Středočeské pivovary severně od Prahy
Ing. Vladimír Černohorský byl vrchním sládkem Únětického pivovaru, který byl v roce 2014 uveden do síně slávy českého pivovarnictví a sladařství.
Po absolvování VŠCHT pracoval v Pokusném a vývojovém středisku pro pivo a slad. Po revoluci pracoval např. v Německu. Až do své smrti pracoval také jako sládek v rakouském zámeckém podniku Schlossbrauerei Weinberg.

Je pokaždé stejný nebo máte na každý rok připraven úplně originální?

Letos jsme uvařili stejný jako v loni, tedy polotmavou 13°, dle receptury našeho bývalého sládka Vladimíra Černohorského. Speciál byl uvařen na jeho počest, protože nás letos v srpnu navždy opustil.

 

Do kdy se pivo bude čepovat?

Celkem uvaříme okolo 150 hektolitrů piva. Předpokládáme, že se bude čepovat do konce roku.

 

 

Bude možné si na vánočním speciálu pochutnat i v restauracích, které únětické pivo čepují?

Vánoční speciál se bude čepovat i ve vybraných restauracích, kam pravidelně naše piva zavážíme.

 

Jak dlouho trvala výroba vánočního speciálu?

Vánoční speciál jsme vařili 8. října. Doba zrání ve sklepě jsou čtyři týdny.

 

Které speciály kromě toho vánočního ve vašem pivovaru můžeme ochutnat a kdy?

Další speciál by se měl narážet při příležitosti Únětického masopustu v únoru. Pak budou následovat speciály k 5. výročí znovuotevření pivovaru v květnu a na Únětické posvícení  v srpnu.

Pozvánka

 

Psali jsme o dalších středočeských pivovarech

 

V Úněticích se ve stejný týden koná také obecní ples (více v pozvánce)

 

Další akce, které by vás mohly zajímat

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/uneticti-narazi-sud-vanocniho-specialu-17654
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.