Už pečete cukroví? Vyzkoušejte variantu bez cukru a mouky
Vánoce se pomalu blíží a možná už přemýšlíte nad tím, co upečete. Jestli se vám nechce strávit v kuchyni věčnost a zároveň si držíte pěknou postavu, jsou ideální odlehčené recepty na vánoční cukroví. Jsou bez cukru i mouky.
Odlehčené vánoční cukroví chutná úplně stejně jako to, ve kterém jsou kila cukru, ba možná i lépe. Není nic jednoduššího, jak si udržet stejnou váhu přes celou zimu, když se nebudete ládovat kalorickým cukrovím. Cukr není dobrý nejen pro diabetiky, způsobuje řadi civilizačních chorob, například přemnožené kvasinky v těle. Bez cukru a mouky se zaručeně obejdete.
Kakaové košíčky
- 1 šálek jáhel
- 2 banány
- 50 g kakaových bobů (nebo nastrouhaná čokoláda)
- 6 datlí
- skořice
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme na krém. Nandáme do papírových košíčků. Košíčky můžeme posypat skořicí a dozdobit například ořechy. Z krému můžeme vytvarovat třeba i kuličky, které obalíme ve skořici.
Ořechové hrudky
- 24 datlí
- 300 g vloček
- 150 ml rostlinné smetany
- 2 banány
- 200 g mandlí
- 120 g strouhaného kokosu
- skořice
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme nahrubo. Lžičkou vytvoříme hrudky, které pokládáme na pečicí papír. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů cca pět minut.
Vínové pečivo
- 1 a ½ hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1 kostka rostlinného tuku (např. bio Alsan)
- 5-6 lžic bílého vína
- 2 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
Postup: Z mouky, tuku a bílého vína zpracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny chladnout. Na válu vyválíme tenkou placku, ze které vykrájíme tvary. Ty přemístíme na pečicí papír na plech. Pečeme na 180 stupňů do zlatova. Slepujeme marmeládou bez cukru nebo jinou dobrotou.
Kokosové košíčky
- 1 šálek jáhel
- 100 ml rostlinné smetany
- kokosové mléko (hlavně tuhou usazenou část na vrchu plechovky, zbytek použijeme pouze na zředění, kdyby byla hmota moc tuhá)
- 160 g kešu (namočené přes noc)
- 20 g másla
- 100 g strouhaného kokosu
- hrstička mandlí
- 5 lžic rýžového sirupu
- pár lžic kokosu na opražení
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou, dáme do hrnce a zalijeme smetanou a vodou tak, aby byly ponořené cca 2 cm. Přidáme dvě lžíce rýžového sirupu a za občasného míchání vaříme do změknutí. Počkáme, až jáhly vychladnou, a pak je rozmixujeme s kešu ořechy, mandlemi, máslem, rýžovým sirupem a kokosovým tukem. Výslednou hmotu nandáme lžičkou do malých papírových košíčků a dáme vychladit. Můžeme ozdobit opraženým kokosem (pouze krátce nasucho opraženém na rozehřáté pánvi).
Zdroj: veganka.cz