Tank Leopard 2: Německé kladivo na ruské vojáky

Leopard 2A5 během cvičení
zajímavost

Čeho se nejvíce obávají ruští okupanti? Technologicky vyspělých západních tanků. Mezi nimi se skví i německý Leopard 2, který dokáže zasáhnout nepřítele až na vzdálenost 5 000 metrů!

reklama

Do války na Ukrajině jsou průběžně dodávány moderní tankové systémy, byť ne v takovém množství, jak by si obránci před ruskou invazí asi představovali. I tak Leopard 2 tvoří základ západní tankové flotily, která je účinným bojovým prostředkem proti ruským vojákům. 

Leopard 2 se především vyznačuje velkou palebnou silou, odolným pancéřováním a vysokou manévrovací schopností. Jak informuje server fighting-vehicles.com, pancéřová ochrana byla průběžně vylepšována po celou dobu životnosti vozidla. Poslední verze tanku, tedy 2A7+ a 2A7V, jak uvádí web Army Recognition, jsou pak určeny i do boje v městském prostředí a složité zástavbě a do konfliktů nízké i vysoké intenzity.

Leopard 2 jako tank nové generace

Projekt nového moderního tanku se datuje do sedmdesátých let a za jeho vývojem stojí zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann. Tanky měly postupně nahradit starší typ Leopard 1, který už přestal odpovídat dobovým standardům. Do služby vstoupil Leopard 2 na konci sedmdesátých let. 

První verze Leopardu je vybavena jedním kanonem s hladkým vývrtem ráže 120 mm, sekundární výzbroj pak tvoří dva kulomety ráže 7,62 mm. Pohonné ústrojí Leopardu 2 zajišťuje 12válcový vodou chlazený dieselový motor, maximální rychlost tanku činí 72,6 km/h, dojezd 550 km. 

Jako přesedlat z trabantu do mercedesu

V současné době jsou Leopardy nasazeny na Ukrajině. Bojem zkoušená země má k dispozici zhruba 130 tanků Leopard 2 v několika verzích, 2A4 a 2A6. A Ukrajinci si vozidla pochvalují. Pro mnoho z nich je to jako přesedlat z trabantu do nablýskaného mercedesu, protože obránci před ruskou invazí používají ještě dnes staré sovětské tanky, jako například T-64. 

Zájem má i Česká republika

Nicméně o Leopardy projevila před časem zájem i Česká republika. Té byly již dodány tanky ve verzi 2A4, další várku ještě dostane. Především však ministryně obrany Jana Černochová jedná o pořízení 77 kusů nejnovější verze 2A8. 

Tento tank má potenciál se řadit vůbec k tomu nejlepšímu, co brázdí bojiště 21. století. Vozidlo bude osazeno izraelským systémem aktivní ochrany Trophy, má mít modulární pancéřování, vylepšenou ochranu posádky i palebnou sílu. Pokud skončí jednání úspěchem, ČR by za tato vozidla zaplatila 52 miliard korun.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Utíkají před ní vojáci i civilisté. Ruská raketa Ch-101 děsí ukrajinské obránce.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/-tank-leopard-2-nemecke-kladivo-na-ruske-vojaky-79169
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.