Americké tanky na Ukrajině pod palbou kritiky. Jsou první na ráně, naříkají obránci

Americký tank Abrams měl Ukrajině výrazně pomoci na bojišti. Realita je však poněkud jiná
Foto: Wikimedia Commons, autor neznámý, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Americký tank Abrams měl Ukrajině výrazně pomoci na bojišti. Realita je však poněkud jiná
zajímavost

Pověst oslavovaných amerických tanků Abrams dostává vážný šrám. Jejich nedostatky na ukrajinském válčišti agresor odhaluje a beze zbytku využívá ve svůj prospěch.

reklama

Měly výrazně ve válce posílit bojové odhodlání ukrajinských obránců před ruskou invazí, místo toho čelí velké kritice, uvedl web Eurasian Times

Slabiny tanků Abrams

A nejen to, Rusové postupně odhalují slabiny tanků, zejména jejich nedostatečnou ochranu před drony, které se pro Abrams stávají v mnoha případech smrtícími. Jak napsal server Eurasian Timesnejméně pět tanků bylo ztraceno při ruských úspěšných útocích. 

Obavy vyjadřují i samotní Ukrajinci, kteří poukazují na skutečnost, že jejich ochrana, respektive pancéřování není tak účinné a hlavně silné před ruskými moderními zbraněmi. „Abrams nemá v tuto chvíli dostatečné pancéřování,“ prohlásil jeden z členů posádky tanku, který vystupuje jako Joker. 

Vadí voda, chybí i letecká podpora

„Tanky Abrams jsou cílem číslo jedna, bez dostatečné ochrany stroje nemá posádka na bitevním poli šanci na přežití,“ doplňuje jej i další člen posádky, který si říká Dnipro. Ke ztrátám tanků Abrams pak přispívá i fakt, že nemají dostatečnou leteckou podporu, na což si Ukrajinci několikrát stěžovali. Již také probleskly médii informace, že i nepříznivé povětrnostní podmínky mohou tankům nadělat poměrně vážné problémy. Déšť nebo mlha mohou v horším případě způsobit kondenzaci a poškodit tak elektroniku vozidla.

Do této nepříliš radostné perspektivy vstupují rovněž technické potíže tanků Abrams. Jedná se hlavně o problémy s pohonným systémem, které způsobují, že stroje jsou nepojízdné, a tudíž v boji nepoužitelné. I proto, jak uvádí web forces.net, jsou některé tanky stahovány z fronty, ne ale všechny. 

Obavy jsou stále silnější

Obavy ukrajinských obránců z možné ztráty amerických tanků jsou stále silnější. Západní spojenci už Kyjev několikrát kritizovali za špatné operační plánování, což vede mimo jiné k tomu, že Ukrajinci musejí počítat ve velkém vyřazenou techniku včetně tanků Abrams, jichž dorazilo z USA na horké bojiště celkem 31 kusů. 

Ukrajinci tak sice mají moderní západní techniku, která v mnohých ohledech předčí ruskou, ale její efektivní využití v boji se kvůli výše zmíněným faktorům prakticky snižuje. V potaz potom musíme rovněž brát fakt, že 31 tanků je celkově nízký počet, a aby mohli Ukrajinci skutečně prorazit ruské linie, jak zamýšleli, musely by jich být dodány stovky. I to vede k momentální ukrajinské frustraci. 

Jak píše s trochou nadsázky server Eurasian Times, Ukrajina se stala hřbitovem tanků. Bez účinné letecké podpory, kterou Ukrajina nemá zatím k dispozici, bude zřejmě ještě hůř.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Tank T-84: Vozidlo do extrémních podmínek. Ukrajinský dravec se chystá na lov ruské kořisti.

 

reklama
#stíhačka #tank #vojenská technika #válka na Ukrajině #Rusko

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.