Chystáte se k moři? Pozor na jedovatého ostnatce, jeho bodnutí dokáže rozbrečet i dospělého člověka

Po bodnutí ostnatcem je nutné danou část těla namočit do velmi teplé lázně
Po bodnutí ostnatcem je nutné danou část těla namočit do velmi teplé lázně
zajímavost

Ostnatec se během dne schovává v písku na mořském dně, je tak poměrně snadné na něj omylem došlápnout. Najít ho můžete téměř ve všech teplých mořích v Evropě. Jeho bodnutí může způsobit poměrně vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

reklama

Ostnatec je většinou hnědého zbarvení a jeho délka se většinou pohybuje okolo 20 cm, může ale dorůstat až 37 cm. Většinu dne tráví tato ryba na mořském dně, zahrabaná v písku, zatímco loví malé ryby a krevety. Ostnatec totiž nemá plovací měchýř, a tak v momentě, kdy přestane aktivně plavat, okamžitě klesá ke dnu.

Kvůli hnědému zbarvení tohoto živočicha je téměř nemožné si ho na mořském dně všimnout, často tak dochází k velmi nepříjemným zraněním. Došlápnutí na tuto rybu totiž může způsobit nesnesitelnou bolest, která v některých případech dokonce vyústí i v mdloby. V žaberních krytech a hřbetních ploutvích mají totiž velmi silný jed, který se v případě, že na ně nějaký nešťastník šlápne, okamžitě uvolní.

Záchranáři tak všem návštěvníkům pláže doporučují, aby do vody nosili speciální boty určené k pobytu v moři, které by v případě setkání s ostnatcem jejich chodila ochránily. Ostnatci se nyní totiž vlivem klimatických změn objevují i na místech, kdy je dříve nebylo možné spatřit, což platí i o mnohem nebezpečnějších žralocích.

Jak se chovat při setkání se žralokem najdete zde.

Existuje ale i návod, jak zůstat v bezpečí pro zaryté odpůrce bot do vody. V případě, že na sobě nemáte boty, které by vás ochránily, je ideální ve vodě "tahat nohy za sebou", abyste ostnatce skryté v písku případně vyděsili.

Reakce na jed ostnatců se liší u každého člověka. Děti, staří lidé a nemocní lidé by ale okamžitě měli vyhledat odbornou pomoc. Lidé, které tento druh ryby bodl, by měli část těla, kam je ryba bodla, okamžitě namočit do velmi teplé lázně, a to nejméně na půl hodiny. To pomůže s vyplavením jedu ven z těla.

Důležité je také odstranit ostny, které vám mohly zůstat v místě bodnutí. Rozhodně se o to ale nepokoušejte rukou, použijte pinzetu, případně hranu platební karty.

Zdroj: Mirror, Padstoe Sealife Safaris

KAM DÁL: Muž chtěl ušetřit za zubaře. Dopadlo to ale katastrofou.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/chystate-se-k-mori-pozor-na-jedovateho-ostnatce-jeho-bodnuti-dokaze-rozbrecet-i-dospeleho-cloveka-70391
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.