Dcera vzala na rodiče sekeru. Policie zpackala, co mohla, sousedé tomu nechtěli věřit

Vražednou zbraní byla sekera, jen policisté neurčili, která
zajímavost

Taková hodná žena to byla, říkali sousedé. Jenomže tahle bezproblémová dáma jednoho dne vzala sekeru a zasadila svému otci deset ran, matce téměř dvojnásobek. Co se v jejím nitru odehrávalo? To se vyšetřovatelé snažili dlouho zjistit. 

reklama

Když se Lizzie Andrew Borden odhodlala k tak šílenému zločinu, bylo jí dvaatřicet let. Tragédie se odehrála 4. srpna roku 1892 v americkém Fall River a od té doby se o ní psalo po celých Spojených státech, a dokonce i za jejich hranicemi. Zločin, který se tehdy odehrál, děsil všechny čtenáře i ty, kteří si o něm jen vyprávěli. Jak se mohlo něco takového vůbec stát? 

Bohatá rodina žila chudě

Lizzie pocházela z velmi zvláštních podmínek. Její otec byl velmi zámožný muž, peněz i majetku měl víc, než mohla kdy jeho rodina potřebovat. Podnikal ve stavebnictví, řídil banky – zkrátka byl to velmi úspěšný muž, v přepočtu na současné poměry jednoznačně dolarový milionář s majetkem blížícím se k hodnotě deseti milionů. Lizzie a její sestra Emma to ale pocítily jen málokdy. Podle Smithsonianmag Magazine byl otec tak šetrný, že v podstatě žili jako chudá rodina. Když dívkám navíc v Lizziiných šesti letech zemřela matka, nevypadal jejich svět nijak růžově. 

Nenávist k maceše

Otec snad chtěl dětem přivést novou matku, patrně také toužil po partnerce, a tak se tři roky po smrti své první ženy znovu oženil. Když si Andrew Borden bral svoji vyvolenou Aby, nemohli ani jeden z nich tušit, že si budou vychovávat vlastní vražednici.

Leccos se ale dalo vytušit z nenávisti dívek k nevlastní matce, kterou pokládaly za pouhou zlatokopku. Problémy se stupňovaly, ale svobodná Lizzie i její sestra stále žily s rodiči, poté se přestěhovaly do jiného otcova domu, který od něj získaly. Osudového roku se Lizzie i se svojí sestrou vydala na léto do New Bedfordu, ale zpátky domů se jí nechtělo. Atmosféra tam byla ponurá, plná hádek a obviňování. Komu by se tam chtělo žít? 

Dvě vraždy během pár hodin

Osudného dne odešel otec Andrew na procházku a matka uklízela hostinský pokoj. V té chvíli k ní Lizzie přistoupila se sekerou a zasadila jí 17 ran do hlavy. Kolik nenávisti v téhle ženě muselo vězet? Když se kolem jedenácté hodiny vrátil otec domů, chovala se jeho dcera, jako by se nic nestalo. Nechala ho odpočívat na kanapi, a když se ptal po matce, zalhala, že šla k přítelkyni. To ho uklidnilo a usnul.

Bohužel to bylo také naposledy, jak uvádí server Legends of America. I on utrpěl alespoň deset ran stejnou vražednou zbraní, jakou Lizzie ze svého života odstranila i nevlastní matku. Poté zděšeně zavolala služku, aby jí otcovu mrtvolu ukázala. Prý se někdo vloupal do domu a zabil ho. 

Sama volala o pomoc

Okamžitě zavolali lékaře a policii. Až poté bylo objeveno také bezvládné tělo Aby, zabité o několik desítek minut dříve. Lizzie ale nikdo nepodezříval a policisté tehdy v domě odvedli prachšpatnou práci. Ani je nenapadlo uvažovat o tom, že by mohlo jít o „domácí zabijačku. Až o několik dní později padlo podezření právě na Lizzie, kterou spatřil jeden z policistů, hlídajících dům, jak patrně zahlazuje stopy po vraždě.

Ve sklepě byla také nalezena sekera, zjevně naaranžovaná tak, aby to vypadalo, že ji dlouho nikdo nepoužil. Scéna byla ale jasná a záměr snadno odhalitelný. Navíc měla podezřelá žena jeden velký a starý motiv. Otec chtěl část rodinného majetku odkázat dětem své nové ženy a to se jeho vlastním dcerám vůbec nelíbilo. Lizzie šla konečně k výslechu, Emma podezřelá nebyla, protože se prokázalo, že byla v době činu mimo město u svého přítele.  

Policie zpackala, co mohla

Pod vlivem tišících léků vypovídala vražedkyně každou chvíli jinak, situaci popsala mnohokrát a mnohokrát svůj popis toho dopoledne také změnila. Policistům se nepodařilo najít ani zakrvácené šaty, dokonce ani přesně prokázat, která sekera byla vražednou zbraní. A tak se stalo, že porota bezmála rok od strašlivé události prohlásila Lizzie Borden za nevinnou. Kdo by tedy ale mohl vraždit? I když se jména střídala a společnost byla v názoru rozdělená, stejně jako novináři, kteří měli tehdy doslova žně, nikdo se nezdál tak jednoznačně podezřelým jako právě Lizzie, i když byl tehdy v domě na návštěvě také bratr Lizziina otce.

Mohli udělat víc? 

Ačkoli tehdy policisté jistě spoustu věcí zanedbali, je třeba objektivně připomenout, že měli k dispozici jen zlomek současných možností. Nemohli prozkoumat zbytky krve na sekerce, pokud je neviděli pouhým okem, nemohli pracovat s DNA a podobně. Přesto ale spoustu stop i podle dnešních odborníků nezajistili. A tak se porota, složená z 12 mužů, kteří si v té době nedokázali představit, že by žena mohla projevit takovou krutost, shodla na její nevině. Nedávno ale stanice CBS News zorganizovala rekonstrukci soudního procesu pouze s důkazy, které měli k dispozici tehdejší porotci. Dnešní verdikt by zněl jasně a jednomyslně. Lizzie Andrew Borden by byla shledána vinnou a souzena za dvě vraždy. Tehdy to ale bylo jinak. 

Celkem spokojený život

Pravděpodobná vražedkyně a její sestra zdědily po svém otci opravdu velké jmění a přes všechny klepy, které se o nich šířily, žily stále ve stejném městě. Až po velké neshodě v roce 1905 se Emma od Lizzie odstěhovala a setkaly se znovu až v hrobě. Sestry zemřely jen několik dní po sobě v roce 1927 a pochovány byly vedle sebe.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Zdravotní sestra neuhlídala čtyřletou holčičku. Našli ji u zdi nemocnice bez známek života.

reklama
#vražda #smrt #krimi

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.