Dcera zachránila svou rodinu před jistou smrtí díky hodinám chemie

Zčernání stříbra může značit únik nebezpečného plynu
Foto: Depositphotos
Zčernání stříbra může značit únik nebezpečného plynu
zajímavost

Rodina dívky v domě, ve kterém bydleli několik dní, cítila podivný pach. Vyčistili odpady, podlahy, koše i skříňky, ale situaci to nijak nepomohlo. V jeden moment ale zčernaly stříbrné šperky mladé hrdinky a ta okamžitě věděla, o co se jedná.

reklama

To, co značí černání stříbra, je dobré si zapamatovat, může vám to totiž zachránit život.

Když Lucy viděla, že její stříbrné řetízky a náušnice změnily barvu, uvědomila si, že v jejím rodinném domě došlo k úniku nebezpečného sirovodíku.

Cítíte zkažené vejce?

Únik sirovodíku doprovází mimo jiné také nepříjemný "pach zkaženého vejce". Rodina z anglického Banbury cítila tento pach několik dní, nevěděli ale, že jde o únik plynu.

Všichni členové domácnosti se tehdy shodli na tom, že musí jít o ucpané odpady nebo nějaký jiný problém s nahromaděným nepořádkem. Vyčistili proto každou skulinku v domě, uvolnili každý dřez, umyvadlo, vanu i toaletu, ale nepříjemný odér je stále neopouštěl.

Na to, co se v jejich domě ve skutečnosti děje, přišli až v momentě, kdy si nejmladší členka rodiny všimla, že se její stříbrné šperky zbarvily na černo, a matně si vzpomněla na to, co se ve škole učila na hodinách chemie. Vtom si uvědomila, že zčernáním stříbra a "pachem zkaženého vejce" se vyznačuje únik jednoho toxického plynu, sirovodíku.

Toxický sirovodík

Mimo jiné si také uvědomila, že únik tohoto plynu může mít vážné negativní účinky na zdraví člověka a v některých případech dokonce i způsobit smrt. Dívky matka v ten moment okamžitě zavolala hasiče, aby jim pomohli identifikovat, odkud nebezpečný sirovodík uniká a jeho proudění do domu zastavili.

Na místo přijeli i záchranáři, kteří všem členům rodiny zkontrolovali životní funkce a přesvědčili se o tom, že neutrpěli žádná vážnější zranění. „Byli tu i lidé, kteří šli zkontrolovat toxiny v našem domě, a záchranáři, kteří nám změřili hladinu kyslíku v krvi a udělali EKG,“ sdělila matka Lucy.

Celá rodina byla okamžitě evakuována a převezena do nedaleké nemocnice. Všichni naštěstí únik nebezpečného plynu ve zdraví přežili a za dva dny se už mohli vrátit domů.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Jak si vydělat desetitisíce ve spánku? Stačí jen, když svůj odpočinek natočíte.

reklama
#Zajímavosti #sirovodík #únik plynu

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.