Elitní ruské stíhací bombardéry Su-34 padají z nebe jako hrušky

Letoun Su-34 rovněž operuje na Ukrajině. Rusy však tíží jeho četné ztráty
zajímavost

Rusko v probíhající válce na Ukrajině ztrácí nejen pozemní techniku, ale i své nejlepší letouny. To se týká i víceúčelových stíhacích bombardérů Su-34, které mohou být vybaveny extrémně ničivou termobarickou bombou. Ukrajinci je ale úspěšně sestřelují. 

reklama

Rusko si nemůže být jisté, že jeho nejlepší letouny, vrtulníky a další stroje vydrží delší dobu ve vzduchu. Ukrajinská protivzdušná obrana, podpořená západními moderními systémy, si připisuje v pravidelných intervalech zářezy nejen vychvalovaného bitevního vrtulníku Ka-52 Alligator, stíhače Su-35, ale i víceúčelového stíhacího bombardéru Su-34, který rovněž operuje nad ukrajinským nebem. 

Sestřeleno je již nejméně 35 strojů Su-34

Pro Rusko se rozhodně nejedná o dobrou zprávu, protože jak udává dobře obeznámený americký magazín National Interest, agresor ztratil od začátku války na Ukrajině nejméně 35 strojů, což je čtvrtina všech letounů tohoto typu, které tvoří součást ruských vzdušných sil. Rusové mají k dispozici momentálně 140 těchto strojů. Pro Rusy je Su-34 důležitým letounem, protože od začátku konfliktu bombarduje účinně ukrajinskou infrastrukturu, posléze začal ničit i civilní cíle. 

Jak informuje web Newsweek, Ukrajině se podařilo v prosinci minulého roku dokonce sestřelit tři Su-34 během jednoho dne. Nejnověji pak mělo Rusko přijít o Su-34 v srpnu nad Kurskou oblastí. Invazi do tohoto regionu zahájily ukrajinské síly začátkem srpna a pro ruské okupanty to bylo velké překvapení, nezmohli se na účinný odpor a ukrajinská armáda zde provádí své akce dál. Dobrou práci v likvidaci nevítaných vzdušných návštěvníků odvádí americký protivzdušný systém Patriot, který mají obránci před ruskou invazí k dispozici. 

Ztráty, které nejdou hned nahradit

Každá ztráta stíhacího bombardéru Rusko obzvlášť bolí, protože je nedokáže rychle nahradit. Netýká se to jen Su-34 či Su-35, ale již zmíněného bitevního vrtulníku Ka-52 a dalších strojů. Nicméně je třeba říct, že Su-34 limitují zastaralé a nepřesné zbraňové systémy, proto Rusové počítají jejich ztráty, které budou v budoucnu přibývat. 

Su-34 představuje dvoumístný stíhací bombardér, jehož první let se uskutečnil v roce 1990. Ve službě jej má Rusko až od roku 2014 kvůli problémům s financováním projektu. Su-34 pohání dva proudové motory, stroj je schopen vyvinout rychlost přes 1,8 machu ve velkých výškách, v malých výškách 1,2 machu. Dolet činí 1 100 km. 

Termobarická bomba

I když jsme zmínili, že zbraňové systémy jsou zastaralé a mnohdy nepřesné, neplatí to o termobarických bombách, kterými je Su-34 rovněž vybaven. Součást výzbroje tvoří termobarické bomby ODAB-500 s vysokou účinností a přesností. Termobarické zbraně fungují na principu výbuchu aerosolového oblaku paliva, který se smísí se vzduchem, což má za následek vytvoření silné tlakové vlny s ničivým účinkem na velké ploše.

I přes velké ztráty je Su-34 pro Rusy nadále důležitým prostředkem, který ze vzduchu pustoší nejen ukrajinskou vojenskou a civilní infrastrukturu. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Nové americké letadlové lodě třídy Gerald R. Ford. Zbraně jako ze Star Treku.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/elitni-ruske-stihaci-bombardery-su-34-padaji-z-nebe-jako-hrusky-79335
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.