Jak ušetřit na knížkách, aniž byste museli slevit ze čtení

Čtení nemusí být drahý koníček, když víte, jak na to. Knihovny, antikvariáty a bazary
Čtení nemusí být drahý koníček, když víte, jak na to. Knihovny, antikvariáty a bazary
komerční sdělení

Propadli jste kouzlu knih, ale vaše peněženka na to kouká s obavami? Čtení nemusí být drahý koníček, když víte, jak na to. Existuje mnoho způsobů, jak ušetřit na knížkách a užít si tak potěšení z četby bez výčitek svědomí.

reklama

Klasika, která nikdy neomrzí: Veřejná knihovna

Nezapomínejte na zlatý důl knih, který máte s největší pravděpodobností na dosah ruky – veřejnou knihovnu. Za minimální roční poplatek získáte přístup k ohromnému množství knih všech žánrů. Třeba v Praze vás roční poplatek do knihovny vyjde na 60 Kč. V Ostravě zase zaplatíte 200 Kč.

Můžete si tak dopřát i tituly, které byste si jinak nekoupili a objevovat nové autory. Navíc mnohé knihovny dnes nabízejí i e-knihy a audioknihy k zapůjčení. Kromě toho najdete v knihovně také nespočet kulturních akcí, setkání s autory a nebo si prostě můžete v klidu na sedačce přečíst pár řádků nejnovější knihy.

Jedinou nevýhodou veřejné knihovny je to, že na žádané tituly si musíte udělat rezervaci – nějakou dobu může trvat než na vás dojde řada. Pokud ale patříte mezi knihomoly a hltáte knížky rychleji než víkendovou snídani, je pro vás členství v knihovně to pravé ořechové.

Poklady z druhé ruky: Antikvariáty a bazary

Antikvariáty a bazary skrývají opravdové literární poklady za zlomek původní ceny. Procházení polic a hledání zapomenutých skvostů má navíc své nezaměnitelné kouzlo. Buďte si jisti, že se lov knih v antikvariátech stane vaší novou zábavou. Můžete zde narazit na vzácná vydání, která by se vám jinak těžko sháněla.

Je ale potřeba mít na paměti, že ne všechny knihy z antikvariátu jsou za hubičku. Obzvláště sběratelské kousky a raritní vydání můžou atakovat i čtyřciferné částky. A i když je vášeň pro knihy silná, vždycky myslete i na svůj rozpočet.

Koníček by vás neměl zruinovat a kvůli vysněnému prvnímu vydání byste se určitě neměli uchylovat k nepromyšleným řešením jako je půjčka (ať už bankovní nebo nebankovní půjčka). Půjčovat si na koníčky zkrátka není v souladu se zásadami finanční gramotnosti a mohlo by vám to v budoucnu způsobit zbytečné finanční problémy.

Sdílená radost z četby: Knihobot a podobné platformy

Platforma Knihobot a jí podobné vám umožní prodat a koupit knihy z druhé ruky za výhodné ceny. Můžete si tak pořídit tituly, které byste si jinak nekoupili, a ty, které jste už dočetli, prodat dál. Uděláte si tak místo v přeplněné domácí knihovně a ještě dostanete alespoň část peněz nazpátek.

Jak to celé funguje a v čem spočívá kouzlo Knihobotu?

  • Nejprve vyfotíte hřbety knížek, které chcete prodat a fotku pošlete do systému.
  • Knihobot si během 24 hodin vaše knihy prohlédne a dá vám vědět, zda knihy vezme.
  • Poté už jen stačí knihy poslat přes Zásilkovnu (zdarma) nebo je odevzdat na pobočkách Levných knih.
  • Jakmile Knihobot vaši knihu prodá, pošle vám peníze na uživatelskou peněženku. Odtud si můžete peníze poslat na bankovní účet a nebo je využijete na nákup dalších knih přímo na Knihobotu.

Síla komunity: Vzájemné půjčování a knižní kluby

Vytvořte si s přáteli knižní klub, ve kterém si budete vzájemně půjčovat knihy. Je to skvělý způsob, jak ušetřit peníze a zároveň probrat své čtenářské zážitky s ostatními.

Jak založit a vést knižní klub?

  • Oslovte přátele, kolegy nebo rodinu s podobným vkusem na knihy.
  • Dohodněte se na frekvenci setkávání, způsobu výběru knih a případných poplatcích na občerstvení.
  • Udělejte si společný tematický večírek na aktuální knihu. Buďte si jisti, že si čtení knih zase užijete i z jiného pohledu.
https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/jak-usetrit-na-knizkach-aniz-byste-museli-slevit-ze-cteni-79362
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.