Je pravděpodobnější útok žraloka v Chorvatsku, nebo že na vás spadne meteorit? Kdy útočil na Jadranu naposledy

Po setkání s tímto kolosem zřejmě touží jen málokdo
Po setkání s tímto kolosem zřejmě touží jen málokdo
zajímavost

V současnosti jsou zraky světa upřeny k egyptské Hurghadě, kde žralok zabil v jeden den dvě turistky. V českých luzích a hájích se traduje, že žralok na vás nejspíše zaútočí na Jadranu, při pobytu v Chorvatsku. Ve skutečnosti je to nesmysl, Jadran je pro koupání z hlediska nebezpečí žraloků naprosto bezpečný.

reklama

V Jaderském moři se vyskytuje až 47 druhů žraloků, včetně žraloků modrých, býčích, tygřích a dokonce i obávaného velkého bílého žraloka! Navzdory občasným senzačním příběhům je ale malá pravděpodobnost, že se se žraloky setkáte zblízka. Je pravda, že v roce 2008 byl potápěč napaden domnělým velkým bílým žralokem, ale tato událost dostala svou pozornost spíše proto, jak neobvyklá byla, než že by představovala nějakou normu.

Na Jadranu zabíjel žralok naposled v roce 1974

Pokud se podíváme na příslušné statistiky, zjistíme, že od roku 1900 došlo v chorvatských vodách k 25 útokům žraloků, při nichž zahynulo 14 lidí. Poslední takový incident se stal v roce 1974. Pokud se pro srovnání podíváme na počet útoků žraloků v USA nebo Austrálii za stejné období, zjistíme, že v nich došlo k 1 999, resp. 1 237 útokům. Šance na nepříjemné setkání se žraloky v Chorvatsku je tedy neuvěřitelně malá. Zkazky o učitelkách sežraných na Jadranu patří spíše do novinářské lidové tvořivosti a s realitou nemají nic společného.

Smutnou skutečností je, že celosvětová populace žraloků se během 20. století prudce snížila v důsledku celkového poklesu populací ryb, a tedy i zdrojů potravy žraloků, především v důsledku nadměrného rybolovu. Statistiky, které by se měly každoročně objevovat na titulních stranách novin, uvádějí, že lidé každoročně zabijí 100 milionů žraloků, přičemž zvířata jsou často nešetrně usmrcena zejména kvůli ploutvím. Pokud neuděláme více pro zajištění udržitelného rybolovu, hrozí mnoha druhům žraloků vyhynutí.

Jak se útoku žraloka vyhnout?

Pokud se chcete vyhnout žraločímu útoku, existuje několik osvědčených rad, kterými je dobré se řídit. „Nejdůležitější radou je používat zdravý rozum. Vyhněte se plavání v blízkosti ryb. Kde jsou ryby, tam jsou i predátoři," řekl pro Live Science expert a mořský biolog George Burgess. „Držte se dál od rybářských lodí a oblastí s potápějícími se mořskými ptáky; obojí naznačuje, že ve vodě jsou ryby. Vyhýbejte se hlubokým kanálům, korytům mezi písečnými přesypy a podvodním srázům. V těchto místech se také shromažďují ryby, což láká žraloky. Neplavte sami. Je méně pravděpodobné, že žraloci půjdou po skupinách plavců nebo potápěčů," dodal Burgess.

Zdroj: sharkattackdata.com, rewinddubrovnik.com

KAM DÁL: Muž chtěl chytit žraloka, vytáhl z moře něco úplně jiného.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/je-pravdepodobnejsi-utok-zraloka-v-chorvatsku-nebo-ze-na-vas-spadne-meteorit-kdy-utocil-na-jadranu-naposledy-70112
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.