Místo, kde se necítíte jako v Praze. Letohrádek Hvězda nabízí oázu klidu v uspěchaném městě

Jedna z mnoha významných staveb nesoucí podpis Habsburka. Letohrádek Hvězda

Praha je plná památných a významných staveb, které jsou lákadlem turistů z celého světa. Centrum města začíná pomalu praskat ve švech a procházka za obdivuhodnou architekturou je spíše unavující, než že by přinášela radost a odpočinek. Stačí však sednout na tramvaj a za pár minut se objevíte v místě, kde zapomenete, že jste ještě v Praze.

reklama

Rušná křižovatka na Vypichu je jistě nepříjemnou připomínkou toho, že zde automobil vládne na plné čáře. Stačí popojít pár kroků a už rozsáhlá louka naznačuje, že se jedná o místo, kam se člověk bude rád vracet.

Při silném větru totiž zapomenete na automobily a začnete si prohlížet přehlídku létajících draků. Běžci, pejskaři a někdy také běžkaři už to znají, ale ta pravá krása vás čeká až za branou do obory Hvězda.

Na hony

Samotné území obory bylo v minulosti osídleno již v pravěku. Do podoby, která se blíží té aktuální, ji však nechal vytvořit Ferdinand I. Habsburský na začátku 30. let 16. století. Dlouhé krásné cesty lemovány stromořadím mají svoji nepopiratelnou dominantu.

Letohrádek Hvězda, který byl vybudovaný v roce 1555-1557 na přání Ferdinanda Tyrolského, je originálním příkladem renesanční architektury. Jak už název napovídá, půdorys dvoupatrové stavby je navrhnut v podobě šesticípé hvězdy.

Obora, která během renesance sloužila primárně k honům, však za svoji historii prožila i velmi krušné chvíle. Lokalita na okraji Prahy tak byla hojně využívána jako zdroj masa a tábořiště pro armády od rudolfínských dob po druhou světovou válku.

Obora tak byla svědkem bitvy na Bílé hoře, své zde napáchali Švédové, Francouzi, až Josef II. předal letohrádek s celým areálem vojákům, kteří v něm skladovali střelný prach a obora se zcela uzavřela. Během druhé světové války se zde konal svod všech koní z Čech a byly zde vybudovány kryty pro příslušníky SS.

Chráněná krajinná oblast

Historie tak dýchá u každého kmene stromu. S dostatkem empatie si uvědomíte význam celého prostoru, který toho pamatuje opravdu hodně. Obora Hvězda je od roku 1988 vyhlášena jako přírodní památka a není se čemu divit.

Hlavním důvodem jsou lesní porosty a bohatá ornitologická fauna. Jedná se o krásný klasický lesopark, který přirozeně přechází v přirozený les. Procházka totiž nemusí nutně končit u renesančního letohrádku, kde můžete navštívit výstavu o bitvě na Bílé hoře.

Nutno dodat, že letohrádek s netradičním půdorysem byl také inspirací pro mnoho uměleckých děl. Ať už se jedná o obrazy nebo literaturu. K 450. výročí letohrádku byla vztyčena deska s připomínkou francouzského vedoucího skupiny surrealistů, který letohrádek Hvězda navštívil a zapracoval do své knihy Šílená láska.

Dnes obora slouží hlavně k rekreaci. Pořádají se zde koncerty, výstavy, ale klidně postačí klidná procházka, kdy cesta může být cíl. Toulejte se a objevujte zákoutí anglického lesoparku. Obora, kde najdete romantický rybníček, místo na grilování či jednoduše meditaci od města plného hluku a řevu, je vám denně otevřená.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/misto-kde-se-necitite-jako-v-praze-letohradek-hvezda-nabizi-oazu-klidu-v-uspechanem-meste-49409
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.