Objevil skutečně Karel IV. léčivý pramen, základ Karlových Varů? Legenda hovoří jasně, skutečnost je ale jiná

Karel IV. asi pramen sice neobjevil, ale lázně skutečně založil
Foto: commons wikimedia/volné dílo, pixabay
Zobrazit fotogalerii (6)
Karel IV. asi pramen sice neobjevil, ale lázně skutečně založil

Karlovy Vary jsou jedním z našich národních pokladů, i když při procházce po jejich kolonádě češtinu zaslechneme často jen vzdáleně mezi směsicí mnoha dalších řečí. Jak skutečně vznikly a měl na jejich založení opravdu zásluhu Karel IV.? Jak to bylo s legendou, která se traduje už bezmála půl tisíciletí?

reklama

Kdo stál u zrodu Karlových Varů? Samozřejmě nikdo jiný než sám panovník, kterého jsme nedávno v celonárodní anketě zvolili Největším Čechem, tedy Karel IV. Podle legendy byl tehdy Karel IV. na svém hradu Lokti a jako správný panovník trávil svůj volný čas lovem zvěře ve vlastní honitbě. Tentokrát se ale stala podivná věc. Král se rozhodl ulovit jelena a při štvanici jeho lovecký pes vběhl do tůně, v níž, k velkému překvapení všech přítomných, byla teplá voda…

Riskantní ochutnání podivné vody

S jistou dávkou odvahy honci tento podivný teplý pramen ochutnali a ani sám král prý nezůstal pozadu. Ke svému velkému překvapení brzy naznal, že jej opouští bolest v nemocné noze. Usoudil tedy, že jde o pramen vzácný a léčivý a na místě, kde byl objeven, brzy vzniklo zatím jen menší sídlo, nazvané Teplé Lázně u Lokte, jež se později rozvíjelo až do podoby dnešních světoznámých a uznávaných lázní, které nám mnohé státy mohou jen závidět. Jak to ale bylo s objevením prvního z mnoha léčivých pramenů doopravdy?

Kde je pravda? 

Holou a nezkreslenou pravdu o objevení prvního léčivého pramene na území dnešních Karlových Varů se asi již nedozvíme. Pověst, která se traduje dodnes, totiž musela být po téměř dvě stě let předávána z generace na generaci, od člověka k člověku pouze ústně. V písemné podobě se totiž prvně objevuje až ve spisu z roku 1542, přičemž k objevu pramene mělo podle legendy dojít již v padesátých letech čtrnáctého století. Historikové ale předpokládají, že léčivé vlastnosti zdejší vody znali místní již mnohem dříve. To by také napovídalo tomu - chceme-li věřit pověsti o lovu a psu v tůni, že by si lidé a dokonce i král dovolili takovou vodu ochutnat a ozkoušet její účinky.

Teplé lázně u Lokte

Co je ale dohledatelné v historických pramenech, je fakt, že právě před rokem 1360 byly v místech současných Karlových Varů založeny zmiňované Teplé lázně u Lokte - původně tedy poměrně skromný hrádek s několika okolními domky. Již o přibližně deset let později v roce 1370 obdržely Teplé lázně městská práva, což byla pro toto sídlo jistě pocta. I v minulosti ale bylo vždy “něco za něco”. Místní spolu s právy dostali také povinnost - pečovat o nemocné, což jim měly umožňovat právě léčivé prameny, které příroda lidem poskytovala. Z místních obyvatel se tak chtě-nechtě stali správci lázní, a tak je tomu vlastně dodnes.

Pocta zakladateli lázní

Ať už tedy Karel IV. a jeho družina skutečně léčivý pramen objevili, nebo jde o legendu, která měla a má dodávat tomuto městu ještě větší význam, je jisté, že na vzniku samotných lázní má dodnes obdivovaný a uctívaný panovník hlavní podíl. Lázně, které nesou jméno po Karlu IV., jsou dodnes velkou poctou svému zakladateli a úlevou všem nemocným, kteří sem přijíždějí.

KAM DÁL: Podzimní dýňové recepty zahřejí tělo a potěší chuťové pohárky. Jednoduché, rychlé a levné jídlo za půl hodiny.

reklama
#Karlovy Vary #Karel IV. lázně #legenda

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.