Ocelové rakve. Rusko na Ukrajině ztratilo přes 100 svých nejmodernějších tanků

Ruský tank T-90 na vojenské přehlídce
zajímavost

Rusko zaznamenává stále větší ztráty svých nejmodernějších tanků, které nasazuje v konfliktu na Ukrajině. Ztratilo již přes 100 tanků T-90M, přičemž svého času o nich Vladimir Putin prohlásil, že se jedná o nejlepší tanky na světě. Ale do toho mají daleko.

reklama

Ve válce na Ukrajině se uplatňují tanky jako hlavní průlomová zbraň. Zatímco Ukrajina používá tanky ještě staré sovětské školy, doplněné o moderní západní stroje, které posílají, byť v malém počtu, její spojenci, Rusové s velkou pompou nasazují T-90M, což je v současné době nejlepší tank, který mají okupanti k dispozici. 

Ztráty, které jdou do stovek

Dobrá zpráva to rozhodně na druhé straně není. Jak uvádí dobře obeznámený americký magazín National Interest, Rusové od začátku války ztratili již přes 100 těchto vozidel. A ruská noční můra může pokračovat dál, protože celkově už okupanti zaznamenali přes 8 000 vyřazených tanků, jakož i další obrněné techniky.

Rusové velmi dobře vědí, že ztrácí až nadměrné množství tanků, které označují za svou výkladní skříň, a chtějí proto učinit patřičná protiopatření. Jak píše časopis Forbes, na mezinárodním vojenském a technickém fóru Armija 2024 ruská média informovala, že do tanků T-90M byl zabudován systém aktivní ochrany Arena-M. Otázkou zůstává, jestli v praxi tankům pomůže v lepší ochraně, to ukáže až čas.

I Rusové se učí

Okupanti tak reagují na nepříznivou situaci, postupně se adaptují a z konfliktu se učí. A to v momentě, kdy velké množství tanků mohou vyřadit i levné FPV drony, jichž mají obránci před ruskou invazí v zásobě hodně. V nemálo případech stačí jedna dobře mířená střela či zásah dronem a tank je navždy vyřazen. 

Stažení části tanků z boje jako řešení

Již zmiňovaný systém aktivní ochrany má pomoci redukovat ztráty. Další možností je, jak to Rusové dělají, že část T-90M stáhnou z bojového pole a pošlou náhradu, která však obvykle není zdaleka tak kvalitní, protože se nezřídka jedná o tanky ještě ze sovětské éry, byť vylepšené.

Tanky T-90 vstoupily do služby v roce 1992, verzi T-90M má ruská armáda k dispozici od roku 2019. Vozidlo má přepracovanou svařovanou věž s prodlouženou zádí, pokročilý systém řízení palby a dálkově ovládanou zbraňovou stanici. Dále má tank automatické nabíjení.

Stroj je osazen kanonem ráže 125 mm, těžkým kulometem ráže 12,7 mm a koaxiálním kulometem ráže 7,62 mm. Tank dosahuje maximální rychlosti 60 km/h, poháněn je dieselovým motorem o výkonu 1 000 koní.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Tank Sheridan jako sebevražedná zbraň. Vlhko stejně nebezpečné jako největší nepřítel.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/ocelove-rakve-rusko-na-ukrajine-ztratilo-pres-100-svych-nejmodernejsich-tanku-79299
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.