Příběh Bonnie a Clyde zlidověl: Jejich romantická láska skrývá kruté tajemství

Zločinci byli médii silně romantizováni. Dnes je společnost vnímá trochu jinak, než jak tomu bylo doopravdy
Zločinci byli médii silně romantizováni. Dnes je společnost vnímá trochu jinak, než jak tomu bylo doopravdy
zajímavost

Na základě jejich osudu vznikly knihy, filmy a písně slavných interpretů. Dvojice Bonnie a Clyde jsou díky romantickému pojetí jejich tragického života nedílnou součástí americké kultury. Příběh kriminálníků je v realitě ovšem mnohem brutálnější než jejich kulturní obraz. Kolik životů mají na svědomí a proč je zcela mimo mísu je vnímat s růžovými brýlemi? 

reklama

Bonnie Parker a Clyde Barrow zemřeli společně v autě po několika výstřelech z policejních pistolí v roce 1934. Dvojice, jež několik let působila v gangu, který loupil primárně v oblasti střední části USA, plnila stránky novin a dostali nálepku veřejných nepřátel. Lidé mají ovšem rádi příběhy a romantická představa o dvou zamilovaných zločincích, kteří v láskyplném sepjetí překračují hranice zákona, zlidověla. Realita byla ovšem mnohem drastičtější. 

Velká hospodářská krize

V první řadě je nutné připomenout kontext doby. Bonnie a Clyde společně s gangem loupili nejčastěji v období velké hospodářské krize. V situaci, kdy chudoba vládla do té doby mašině na sny, dala příležitost k tomu, že místo poctivé práce lze osud pojmout jako velké dobrodružství, kde ovšem někteří přicházejí o život. Clyde Barrow se už s kriminálními přečiny potýkal od mládí. Byť chodil do zaměstnání, nebyl problém vyloupit trezor či přepadnout nějaký obchod. 

Příběh Bonnie měl poněkud jiné zázemí a dodnes se vedou spory, jestli vůbec někdy vystřelila z pistole. Podle výpovědí příbuzných i členů gangu se k tomu odhodlala snad jen dvakrát. Obrázek ženy s pistolí a cigaretou v puse je tak propaganda tehdejších policejních složek, která přirozeně zahrála roli i v následných kulturních odkazech k této legendární dvojici. Její motiv lze vyhledat k bezmezné lásce vůči Clydovi. Nutno dodat, že se nejednalo o světici, protože ona sama měla velké zkušenosti s krádežemi. 

Živého mě nedostanou

Když se Clyde po dvou letech vrátil z vězení na svobodu, rozhodně neplánoval žít spořádaný život, jak slíbil soudci, který ho překvapivě propustil předčasně. Naopak kolem sebe vytvořil gang zločinců, kam už patřila i Bonnie, s kterou měl milostný vztah již před svým zatčením. 

Plán byl postaven na přepadávání malých obchodů a benzínových pump. Společně s Ralphem Fultsem ovšem neslavili žádné velké úspěchy. Při jednom přepadení se jim porouchalo auto a utekli na mulách, které se zde náhodou pásly. Bonnie chytili a Clyde společně s Fultsem pokračovali. Přišlo také první zabití při krádeži, a tak se Clyde rozhodl, že svou cestu zločince skončí leda tak tím, že ho zastřelí. Mrtvých přibývalo. Policista, který se je snažil zatknout. 

Konec v záplavě střel

Moment, kdy se dvojice stala populární, přišla ve chvíli, kdy jejich bandu objevila policie. Když se zločinci prostříleli na svobodu a zabili dva policisty, tak v době, kdy se skrývali, se našly fotografie Clyda s doutníkem a Bonnie, která psala svému partnerovi romantickou báseň. Policie dala materiály novinářům s tím, že jim celá akce pomůže zločince dopadnout. Místo toho ovšem vznikl mýtus o zabijákovi s doutníkem a romantickou partnerkou, která má tu nejpřesnější mušku. 

Jejich příběh skončil 24. května 1933, kdy vjeli do připravené pasti a jejich auta s nimi uvnitř byla zasypána kolem dvěma sty střelami. Každý z nich dostal minimálně padesát zásahů a neměli tak sebemenší šanci přežít. 

Zdroj: dotyk.cz, stoplusjednicka.cz

KAM DÁL: Počítačová hra jako droga pro děti. Fenomén Minecraft prodal švédský vývojář za miliardy.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/pribeh-bonnie-a-clyde-zlidovel-jejich-romanticka-laska-skryva-krute-tajemstvi-69532
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.