Ruská protivzdušná hrozba má název S-500. Západ na ni nemá žádnou protizbraň

Ruský protivzdušný systém S-500, Západ na něho ještě nenašel odpověď
zajímavost

Říká se, že na každou zbraň se najde časem účinná protizbraň. Nicméně v případě nejmodernějšího ruského protivzdušného systému S-500 ji Západ zatím nevyvinul a otázkou zůstává, zda se tak stane. 

reklama

Protivzdušné systémy S-300 a především S-400 jsou exportně úspěšné, Rusko má ostatně historicky bohaté zkušenosti s vývojem protiraketové obrany a můžeme i konstatovat, že si na ní zakládá.

K výše uvedeným a dalším systémům má nyní přibýt protivzdušný komplex S-500 Prometheus, který si vezme to nejlepší z nich a zároveň rozvine na nejvyšší úrovni jejich schopnosti. S-500 má představovat skutečný unikát.

Nejen proti hypersonickým cílům 

Je navržen tak, aby likvidoval nejen balistické rakety, ale i hypersonické cíle letící velkou rychlostí. Server Army Recognition uvádí, že se má jednat o cíle letící rychlostí vyšší než 5 machů. Tím však výčet výhod komplexu nekončí. 

U protivzdušného systému S-500 se má totiž rovněž zvýšit dosah ze 400 km v případě S-400 asi na 600 km, jak uvádí dobře obeznámený magazín National Interest. S-500 je schopen zaměřit najednou až 10 balistických cílů letících rychlostí 5 km/s. Ruská zbraň má také ničit bezpilotní letouny a družice na nízké oběžné dráze Země. K tomu je vybaven nejmodernějším radarem. 

Systém má prioritně chránit Moskvu

S-500 vyvinula společnost Almaz-Antěj, první protivzdušný komplex vstoupil po řadě odkladů do služby v roce 2021. Systémy S-500 mají operovat společně se S-400 a mají chránit prioritně Moskvu. Rusko si ve stále probíhající válce uvědomuje, že Moskva představuje neuralgický bod a může být cílem ukrajinského útoku. 

Pro Západ není na druhé straně existence S-500 žádným důvodem k radosti, ba naopak. Nemá na systém zatím adekvátní odpověď a hovoříme v tomto případě hlavně o USA. Charakteristikou se ruské S-500 asi nejvíc blíží protiraketový systém THAAD, který je ve službě od roku 2009, nicméně má o dost slabší dostřel, přibližně 200 km. 

Možná hrozba i pro Ukrajinu

Nejen pro Západ může S-500 představovat hrozbu, rizikem je rovněž pro bojující Ukrajinu, která svádí vyčerpávající válku s ruskými okupanty již třetím rokem. Pokud bude konflikt pokračovat i v roce 2025, což je vysoce pravděpodobné, mohou Rusové S-500 nasadit právě tam. V praxi by to byl velký problém jak pro Ukrajinu, tak pro západní spojence. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Nová raketa Sarmat. Ruská superzbraň vybuchla ještě na zemi.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/ruska-protivzdusna-hrozba-ma-nazev-s-500-zapad-na-ni-nema-zadnou-protizbran-79259
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.