Ruské drony jako zabijáci proslulých amerických tanků Abrams. Kyjev je raději stahuje z fronty

Americké tanky v ukrajinských službách Abrams jsou stahovány z válčiště. Nemají dostatečnou ochranu před ruskými drony
Foto: Wikimedia Commons, autor neznámý, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Americké tanky v ukrajinských službách Abrams jsou stahovány z válčiště. Nemají dostatečnou ochranu před ruskými drony
zajímavost

Kyjev musí řešit ve válce s Ruskem mnoho nepříjemností, jednou z nich je stahování osvědčených amerických tanků Abrams z válečné fronty. Nemají totiž důslednou ochranu proti ruským dronům. Kreml si tak může mnout ruce, protože tyto západní bojové prostředky nepřátelům ve válkách řádně zatápí.

reklama

Ruské drony, byť v mnoha případech levné, se ukazují jako hrozba pro západní techniku včetně tanků. Kyjev tak nemůže využít účinné tanky Abrams, dodávané z USA, proti Rusku tak, jak předtím plánoval, a raději je stahuje z válečné fronty, uvedl server Newsweek.

Ruské drony, kam se podíváš

Bezpilotní prostředky, které dodává agresorovi také Írán, tak ukazují zranitelnost západní techniky, která nemá dostatečnou ochranu proti jejich neočekávaným útokům na frontě. Z 31 tanků Abrams bylo od ledna 2023, kdy dorazily na Ukrajinu, už 5 zničeno Rusy, cituje web Newsweek agenturu AP. Nyní se tak realizuje scénář, kdy místo toho, aby se Abramsy podílely na protiofenzivě minulý rok, samy vyklízejí své pozice, protože se Ukrajinci obávají dalších ztrát cenné západní techniky. 

A mají důvod, tank totiž rozhodně není levný. Odhaduje se, že cena za kus činí 10 milionů dolarů. Rusko se tak mimo jiné soustředí právě na eliminaci západní techniky a své údery provádí cíleně a v mnoha případech i efektivně. Nejmenovaný ukrajinský vysoký představitel armády v rozhovoru pro agenturu AP, který cituje server Business Insider, řekl, že na frontě není otevřený prostor, který je možno projet, aniž by se posádka tanku obávala odhalení nepřítelem. 

K úplnému stažení tanků zatím nedochází

Nicméně jak uvádí server Business Insider, nedochází k úplnému stažení všech tanků. To potvrdil například voják Dmytro ze 47. mechanizované brigády, který poskytl rozhovor ukrajinské Army TV a jehož slova Business Insider cituje. Dmytro prohlásil, že v posledních dnech bylo několik Abramsů nasazeno, aby zlikvidovalo ruskou pěchotu a jejich techniku včetně obstarožního tanku T-62, jenž je rovněž posílán do přímých bojů.

Kyjevu však dělá starosti, že nejen Abrams nemá řádnou ochranu proti úderům ruských dronů, týká se to samozřejmě i další starší obrněné techniky. Možným řešením je pak zabudovat na tanky zvláštní ochranu, kterou mají v ozbrojeném střetu s Pásmem Gazy například izraelské tanky. Ty používají speciální stříšky, nainstalované navrchu tanku. Stříšky mají rozptýlit útok nepřátelských dronů a pokud možno minimalizovat škodlivý účinek.

Ochrana tanků na prvním místě

Nicméně ani samotné Rusko nezůstává v oblasti ochrany svých tanků před útoky dronů pozadu. Volí však jiné řešení, sází na elektroniku. Již minulý rok představilo vlastní protidronový systém nazvaný Triton. Systém je navržen tak, aby potlačil kontrolní programy dronu a jeho datový přenos, a tím byl znemožněn jeho útok.

Ukrajina tak musí kromě dalších mnoha problémů na frontě řešit právě ochranu nejen západních tanků před drony, jejichž použití dosahuje od začátku války svého pomyslného vrcholu. Vyřazení západní techniky pak vždy přijde Kyjev draho, to obránci před ruskou invazí velmi dobře vědí. Na druhé straně se o svá obrněná vozidla obává také Rusko, které „pro jistotu“ některé své nejmodernější stroje vůbec nenasazuje. Týká se to například tanků Armata a mnohé další techniky.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Tank T-84: Vozidlo do extrémních podmínek. Ukrajinský dravec se chystá na lov ruské kořisti.

reklama
#tank #stíhačka #Rusko #vojenská technika #Ukrajina

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.