Ruské korvety Karakurt – po zuby ozbrojená plavidla. Raketa Kalibr s neuvěřitelným doletem

Střela Kalibr znamená pro jakéhokoliv nepřítele bezprostřední nebezpečí
zajímavost

Rusové chtějí i na moři ukázat, že mají srovnatelná menší plavidla se západní konkurencí. Přesvědčit o tom má nová třída korvet Karakurt, jež má být vybavena dalekonosnou řízenou střelou Kalibr, kterou Rusové v současné době pustoší mimo jiné ukrajinskou infrastrukturu.

reklama

Ruská třída korvet Karakurt je navržena tak, aby námořnictvu dodala nejen rychlá a vysoce obratná plavidla, ale také lodě se značnou palebnou silou. Korvety jsou určeny pro pobřežní obranu a také pro útočné operace, které by počítaly s využitím pokročilých technologií a řízených střel. 

Úctyhodný dolet

Zde hovoříme především o střele Kalibr, kterou Rusové také nasazují ve válce na Ukrajině a která má úctyhodný dolet 2 600 km, což jinými slovy představuje vysoké riziko pro vzdálené cíle. Kalibr, střela s plochou dráhou letu, se používá k ničení hladinových lodí, ponorek či pozemních cílů. Jejími nosiči jsou ruské fregaty, korvety, jako v tomto případě třída Karakurt, či ponorky různých tříd. Kalibr nasazují Rusové rovněž k ničení ukrajinské infrastruktury. Jak uvádí dobře obeznámený server Army Recognition, právě integrace Kalibru s korvetami je pro ruské námořnictvo klíčová. 

V současné době je 5 korvet třídy Karakurt aktivních, zkompletováno je 13 a další 3 jednotky se staví. Během vojensko-technického fóra Armija-2018 podepsalo ruské ministerstvo obrany dva kontrakty na dodání dalších 6 plavidel této třídy. Na druhé straně tempo výroby plavidel je relativně pomalé, na vině jsou dodávky motorů, nicméně situace se v tomto směru zlepšila. 

Z Černého do Kaspického moře

Amur je první korvetou třídy Karakurt, která se připojila ke Kaspické flotile. Amur pak nebyl jediným plavidlem, které operuje v Kaspiku. Vzhledem k úspěšnosti ukrajinských akcí proti ruským lodím v Černém moři byla většina plavidel stažena právě z Černého moře do Kaspického, jak upozorňuje web Naval News.

Po zuby vyzbrojená plavidla

Výtlak plavidel o délce 65 metrů činí 800 tun. Korvety mohou dosahovat rychlosti více než 30 uzlů a dosah činí 3 000 námořních mil. Na zbraňovou výbavu se konstruktéři rovněž zaměřili, korvety tak jsou na svůj typ plavidel velmi dobře vyzbrojeny. Korvety jsou vybaveny jedním 76mm kanónem AK-176 a dvěma 30mm kanóny AK-630M, kromě toho jsou do plavidel zabudována vertikální odpalovací zařízení UKSK pro osm protilodních řízených střel Kalibr, o kterých byla řeč jinde.

Dále najdeme na korvetách systém blízké ochrany (CIWS), dva kulomety Kord, raketový systém Tor a vertikální odpalovací zařízení pro nadzvukové protilodní střely Oniks. Počínaje třetí jednotkou jsou lodě vybaveny námořní verzí raketového systému země-vzduch Pantsir. 

Korvety třídy Karakurt představují další moderní vklad ruskému námořnictvu. Jsou rychlé, obratné a velmi dobře vyzbrojené a Rusko počítá v budoucnu s tím, že se stanou páteří korvetového loďstva. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Z Dity nebudou mít Rusové žádnou radost. Česká houfnice nové generace v ukrajinských službách.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/ruske-korvety-karakurt-–-po-zuby-ozbrojena-plavidla-raketa-kalibr-s-neuveritelnym-doletem-79371
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.