Ruský superdron S-70: Sestřelili si ho sami okupanti, vydělat na tom mohou Ukrajinci

Ruský dron S-70 Ochotnik při startu
zajímavost

Válka na Ukrajině probíhá přirozeně také ve vzduchu. A právě tam se odehrál pozoruhodný sestřel nového ruského „neviditelného dronu“ S-70 Ochotnik. Jenže v tomto případě jej k zemi neposlali Ukrajinci, ale sami Rusové, kteří k tomu měli svůj důvod. 

reklama

Nový a dlouho utajovaný ruský dron S-70 se podle webu Eurasian Times rovněž podílí ve válce na Ukrajině na předem určených operacích, které mají především zasahovat pozemní cíle. Dron S-70, na který se Rusko hodlá nejen ve válce na Ukrajině v budoucnu spoléhat, však potkala na první pohled neuvěřitelná a kuriózní událost. 

Sestřel vlastní techniky

Bizarní incident se odehrál blízko Kosťantynivky v Doněcké oblasti, přibližně 15 až 20 kilometrů od frontové linie. Ruská stíhačka sestřelila 5. října vlastní dron, v tomto případě právě S-70. Vypálila na něj raketu vzduch-vzduch, čímž jej zničila. 

Už se mezitím objevily informace, proč Rusové sestřelili vlastní bojový prostředek, a ještě k tomu S-70. Okupanti totiž zřejmě ztratili s dronem kontakt, jak uvádí server The War Zone, a tak jej raději sami zlikvidovali, aby nepadl do rukou Ukrajinců na jejich území.

Jenže takový krok nebyl zcela domyšlen, protože se naopak obránci před ruskou invazí k troskám letounu přece jen dostali, jak napsal dobře obeznámený web Defence Blog

Incident, který může přijít Rusy draho

Agresora, který vyvolal před dvěma a půl roku vojenský konflikt napadením svého souseda, tak sestřel nakonec může vyjít velmi draho. Samo Rusko má obavy z toho, že může dojít ke krádeži a zneužití technologií, což se může stát právě v tomto případě, neboť jak už bylo zmíněno, S-70 byl dlouho utajovaným ruským projektem. 

Podobný americkému letounu

První informace o něm začaly prosakovat před několika lety. Tento nový bojový prostředek má být synonymem pro nejpokročilejší technologie, má spoléhat na prvky stealth (obtížnou zjistitelnost nepřítelem) a vyspělou umělou inteligenci. Odborníci soudí, že je podobný americkému bezpilotnímu letounu RQ-170. 

Konstruktéři využili při jeho stavbě kompozitních materiálů, které snižují hmotnost bojového prostředku pro jeho snazší přepravitelnost, hmotnost S-70 činí 20 tun. Maximální rychlost bezpilotního letounu je 1 000 km/h a dosah 6 000 km. Pohonnou jednotku tvoří jeden motor AL-41F. K prvnímu operačnímu nasazení dronu došlo v červenci minulého roku nad Ukrajinou a mělo se jednat o průzkumný let.

Plánovaná integrace s letounem 5. generace

I když bude S-70 operovat sám v předem vybraných misích, Rusové počítají s jeho užší integrací s letounem S-57. Bojový prostředek bude podle plánů hrát důležitou roli jako tzv. loajální wingman, tedy bezpilotní prostředek vybavený vyspělou umělou inteligencí, který by představoval oporu stíhače S-57, a to nejen nesením další výzbroje, ale také ochranou týlu letounu.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Strach Rusů o nejmodernější letoun Su-57 – není v bezpečí ani ve vzduchu, ani na zemi.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/rusky-superdron-s-70-sestrelili-si-ho-sami-okupanti-vydelat-na-tom-mohou-ukrajinci--79353
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.