Stačí jeden pohled do příkopu a máte domácí hnojivo zadarmo

Přichází jaro. Ideální čas na sběr čerstvých kopřiv a přípravu jíchy
zajímavost

Téměř každá pokojovka a záhon potřebují několikrát za sezónu pohnojit, aby se ke kořínkům dostaly potřebné živiny. Bez hnojiva budou sice rostliny dál růst, kvést a plodit, ale o mnoho méně, protože ze sebe budou muset vydat mnohem větší úsilí. Jak si vyrobit hnojivo doma?

reklama

Zemina postupně ztvrdne a zhrudkovatí, voda se tak nedostane přímo k rostlině, ke kořenům a hlízám. Rostliny jsou zesláblé, povadlé, bez života a veškerou energii, kterou by jinak získaly z hnojiva, musí investovat do přežití. Na pohled nic nepoznáte, ale v porovnání s hnojenými rostlinami budou ty neopečovávané o mnoho kroků pozadu. Prudce klesá i šance na chutné plody, dostatečnou léčivou sílu, pronikavou vůni a u vybraných rostlin i možnost, že překonají zimu a budou dělat radost další roky. Navíc ochráníte záhonky a pokojovky před rozmary počasí, nemocemi a invazí škůdců

Hnojivo je tedy nutnost. Jeho cena bohužel letí nahoru. Většina z nich funguje a rostlinám prospěje, ale pro jednou byste mohli chemické koktejly a směsky vyměnit za domácí produkt. 

Místo kopřivy je možné použít i slepičí trus. Jen se nenechte překvapit jeho silou. Musíte jej zředit dvakrát tolik a je také nutno zmenšit dávky. Tato směs propívá především květáku, rajčatům, okurkám, kukuřici a dýním. 

Jíchy na mnoho způsobů 

Jíchy jsou speciální roztoky vyrobené ze zkvašených rostlin a vody v poměru 1:10. Směsí se pak jednou týdně prolévají záhony a podle potřeb i pokojovky. Použít můžete přesličku, košťálovou zeleninu, jako je květák nebo zelí, černý bez, kostival nebo kapradí. Každý druh má jiné schopnosti, ale ze všech nejuniverzálnější je kopřiva. Všude je jí dost, díky vysokému obsahu železa podporuje růst rostlin a je skvělou prevencí proti mšicím. Bohužel se této žahavce spousta pěstitelů vyhýbá. Proč? Kvůli specifickému zápachu jíchy. To je ale jen drobné vykoupení za to, jak moc štiplavá zálivka záhonům prospěje. 

Kopřivový odvar

Ideální čas pro výrobu kopřivové jíchy přichází právě teď. V březnu a dubnu jsou rostliny hodně štiplavé, čerstvé a plné síly i prospěšných látek, jako je železo a dusík (právě ten může za zápach). Pak už stačí jen 300 gramů nadrobno nasekaných listů a 10 litrů vlažné vody, ideálně dešťovky. Směs nemůžete použít hned, obě složky musí prolnout. Nechte je v barelu dva týdny odstát. Kapalina ztmavne a přestane pěnit. Rostliny i záhony zalévejte jednou týdně. 

Rada na závěr: Každý déšť kopřivovou ochranu smyje a je třeba aplikovat ji znovu. Pokud ale prší hodně a co druhý den, mohli byste častou zálivkou rostliny popálit a oslabit. 

Zdroj: gardena, jarabak, bylinkyprovsechny 

KAM DÁL: Skořápky od vlašských ořechů nevyhazujte: Využijte je v koupelně, kuchyni i na zahradě.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/staci-jeden-pohled-do-prikopu-a-mate-domaci-hnojivo-zadarmo--73081
reklama
#dům a zahrada #jak pěstovat #praktické rady #Kopřiva #hnojivo #Mšice
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.