Šumavský Špičák nabízí lyžařům nové zázemí. Žížalí toalety jsou ekologické a nepáchnou

Poblíž rozhledny na Špičáku mají turisté k dispozici nové "žížalí toalety"
foto: sumava.spicak.cz
Zobrazit fotogalerii (4)
Poblíž rozhledny na Špičáku mají turisté k dispozici nové "žížalí toalety"

Je to zkrátka lidské. I lyžaři a turisté musí občas na toaletu, a to bez ohledu na to, v jaké nadmořské výšce se právě nacházejí. Provozovatelé skiareálu na Špičáku nyní dostali možnost vyjít sportovcům i turistům v tomto problému vstříc. Na samém vrcholu vybudovali žížalí toalety.

reklama

Nové toalety jsou umístěny přímo u rozhledny, která nabízí nezapomenutelné pohledy do krajiny. Právě krása okolní přírody a její ochrana však v minulosti bránily výstavbě tohoto tak důležitého objektu, o jehož zřízení správci šumavského skiareálu již dlouho usilovali. I když se to může zdát až úsměvné, postavit toalety na Špičáku není jednoduché - ani technicky, ani úředně.

Jak postavit toalety na vrcholku hory? 

Veškeré předchozí plány narážely na problémy z hledisky ochrany životního prostředí. Je samozřejmé, že klasické toalety, jaké by bylo možné postavit kdekoliv v dostupnější oblasti, se na vrcholu hory vybudovat nedají.

V úvahu by připadal systém chemického odbourávání, který byl využíván doposud, ale pravidelná péče o takové zařízení zvláště v zimních měsících byla více než náročná. Co s tím tedy? Jedno řešení se našlo na základě inspirace již fungujících toalet v Alpách.

Žížalí toalety nepáchnou

Na Špičáku nyní stojí v naší republice zcela ojedinělé ekologické, přírodní a bezodpadové toalety. Jak je to možné? O likvidaci exkrementů se totiž starají speciální žížaly, jimž je tento materiál “dodáván” pojízdným pásem. Žížaly se potom postarají o jeho rozklad a přeměnu v kvalitní organické hnojivo. Další velkou výhodou takového zpracování je prakticky bezzápachový provoz. 

Příspěvek k ochraně životního prostředí

Výhodou je téměř bezobsluhový provoz toalet, které kromě běžného úklidu nevyžadují žádnou zvláštní péči. O jejich provoz se po celý rok doslova postarají žížaly, kterým se díky pravidelnému přísunu “krmiva” daří dobře, rozmnožují se a spolehlivě plní svoji funkci.

„Nepotřebujeme být napojeni na čističku odpadních vod, nepotřebujeme tam dělat jímku, nevzniká žádný odpad. Je to ryze biologická záležitost a viděl bych to jako náš další příspěvek k ochraně přírody,” okomentoval zřízení žížalích toalet ředitel Skiareálu Špičák Vladimír Kasík. 

Vyzkoušeno v zahraničí

Zařízení, které je v naší republice prozatím novinkou, již ale francouzská dodavatelská firma s úspěchem nainstalovala nejen v mnoha domácích lyžařských střediscích, ale také například v Polsku. Vzhled celého objektu je přizpůsoben místu, kde stojí. Nedráždí tedy zářivými barvami, naopak odstíny hnědé dokonale zapadá do okolní přírody. Nové toalety budou moci využívat lyžaři již tuto sezonu. 

reklama
#ekologie #toalety #Špičák

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.