Všechno je jinak, španělský mnich je aztécká žena. Je třeba přepsat dějiny

Podobné nálezy zřejmě do budoucna nebudou nic neobvyklého, věda bude přinášet nové metody
Foto: Wikimedia commons, Álvaro Pérez Vilariño, CC-BY-SA-2.0
Zobrazit fotogalerii (2)
Podobné nálezy zřejmě do budoucna nebudou nic neobvyklého, věda bude přinášet nové metody
zajímavost

Taková chyba se může stát maximálně jednou za deset let. Slavná hláška docenta Chocholouška z kultovního filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 by se dala klidně použít na objev z Palacia de Cortés v Mexiku. Je třeba přepsat dějiny.

reklama

Dlouho se předpokládalo, že kostra vystavená v Palaciu de Cortés v Mexiku jsou ostatky španělského mnicha. Nicméně nová analýza ukázala, že ve skutečnosti s největší pravděpodobností patřila aztécké ženě.

Juan Leyva? Docela jistě ne

Palác Palacio de Cortés ve městě Cuernavaca byl poškozen děsivým zemětřesením v září 2017, což znamenalo rozsáhlou renovaci pro obnovu bývalé slávy budovy. Během restaurátorských prací se antropologové z mexického Národního institutu antropologie a historie (INAH) znovu podívali na údajného mnicha pohřbeného v prostorách paláce.

Zatímco většina z nich věřila, že tělo patřilo španělskému muži jménem Juan Leyva, identita osoby ve skutečnosti nikdy nebyla podrobně prozkoumána. Opotřebení zubů naznačuje, že osobě bylo v době smrti 30 až 40 let. Kromě deformovaných obratlů nenašli v kostře žádné známky nemoci, takže není jisté, jak tento člověk zemřel.

Hodně věcí nedávalo smysl

Na základě velikosti pažní kosti vědci předpokládají, že osoba byla zhruba 147 centimetrů vysoká. A širší pánev jasně ukazuje, že jde o ženskou kostru. Rozhodující je, že tělo podle vědců pochází z období mezi lety 1450 až 1500. A jelikož evropští kolonizátoři dorazili do dnešního Mexika až v roce 1511 n. l., můžeme s jistotou předpokládat, že se nejedná o tělo španělského muže.

Šlo zřejmě o příslušnici Aztéků, s největší pravděpodobností z lidu Tlahuica ve středním Mexiku. Palác Cortés byl postaven Španěly ve 20. letech 16. století, takže se zdá, že budova už byla vztyčena na tomto hrobu. Archeolog z INAH Jorge Angulo v prohlášení uvedl, že i způsob pohřbu ukazuje na předhispánské období.

Dodal, že předchozí teorie nedávala smysl, protože by bylo velmi zvláštní, „aby duchovní byl pohřben mimo svou komunitu, navíc bez řádných rituálů, které se v té době prováděly.“ Ve světle těchto skutečností byla archeologická expozice v Palaciu de Cortés nedávno znovu otevřena s novým popisem, který u kostry uvádí „žena Tlahuica“.

Zdroje: iflscience.com, unexplained-mysteries.com

KAM DÁL: Můžeme zdědit obezitu? Vysvětlila známá lékařka a promluvila i o úskalí přerušovaného půstu.

reklama
#objev #mexiko #Aztékové #Zajímavosti

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.