Běžné a levné potraviny, které vás v létě zaručeně ochladí

Celer vás v létě nejen osvěží, ale také si poradí se záněty v těle
Foto: Depositphotos
Celer vás v létě nejen osvěží, ale také si poradí se záněty v těle
zajímavost

Většina z nás v letních měsících sází na klimatizace, větráky a zmrzliny. Existuje ale hned několik zdravých potravin, které byste měli v horkých dnech zařadit do vašeho jídelníčku. Zaručeně vás totiž zchladí.

reklama

V letních měsících většina z nás pobyt venku bez ledové tříště, zmrzliny nebo přenosného větráčku zkrátka nesnese. Neustálá konzumace zmrzlin a ledových tříští ale rozhodně není ideální. Naštěstí se ale nemusíte vzdát pocitu ochlazení, které vám tyto sladké pokrmy poskytují.

Pokud se chcete zchladit ve vlně veder, sáhněte po některé z následujících potravin plných vitamínů a dalších důležitých živin.

Jahody

Toto oblíbené ovoce obsahuje spoustu vitamínů C, K, draslíku, folátu, manganu a hořčíku. Mimo pozitivní účinky na naše zdraví, které nám tyto živiny mohou přinést, je známé také díky své lahodné chuti. Většina lidí ale neví, že jsou jahody, stejně jako většina bobulí, zásadité. To znamená, že po jejich konzumaci v těle generují chladnou energii a pomáhají nám se zchladit.

Vodní meloun

Konzumací vodního melounu v létě můžete dokonce předejít přehřátí. Obsahuje totiž velké množství elektrolytů, které nám pomáhají regulovat naši tělesnou teplotu. Dále obsahuje i živinu zvanou lykopen, která nás do určité míry chrání před slunečním zářením (nenahrazuje ale krém s ochranným faktorem).

Hlávkový salát

Listová zelenina obsauje vysoké množství vitamínů C, E, A, folátu a celou řadu antioxidantů, které nám pomáhají zbavit se škodlivých volných radikálů. Také jsou z většiny tvořeny vodou, osvěžení po jejich konzumaci je tedy zaručené.

Okurka

Tato oblíbená zelenina je z 96 % tvořená vodou, pomůže vám tedy s ochlazením i dostatečnou hydratací. Kromě toho je taky skvělým zdrojem antioxidantů, které nám pomáhají mimo jiné i s prevencí onemocnění srdce a rakoviny, jak dokazují studie.

Celer

Nejen, že je celer plný vitamínů a dalších důležitých živin, ale taky obsahuje velmi málo kalorií, naši plážovou figuru tedy nijak neohrozí. Obsahuje mimo jiné vápník, draslík a protizánětlivé flavonoidy. Kromě osvěžení vám pomůže také snížit zánětlivost v těle.

Zdroj: Express, National Library of Medicine

KAM DÁL: Houby: Jak se vyhnout zdravotním potížím při konzumaci běžných druhů.

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.