Chystá se vznik celopražského úložiště dat. Budou poskytována třetím stranám

Městská firma Operátor ICT chystá celopražské úložiště dat. Cílem je sdílení dat a optimalizace městských procesů, například v dopravě. Platforma bude zahrnovat data z různých oblastí, která budou poskytována třetím stranám. Projekt je součástí koncepce Smart Prague do roku 2030.

reklama

Do projektu bude přicházet množství městských dat, což potvrdil i Benedikt Kotmel ze společnosti Operátor ICT. "Tam se s nimi bude pracovat, budou se vyhodnocovat, analyzovat, vizualizovat a dál poskytovat partnerům i veřejnosti v podobě otevřených dat."

Projekt by měl zlepšovat fungování městských procesů. "Ať už se bavíme o dopravě nebo průjezdu hasičů. Určitě to povede ke standardizaci práce s daty a kontroly dat, což nyní moc nefunguje," řekl Kotmel.

První na řadě je parkování

Na platformu budou podle zástupců Operátora ICT napojeny různé senzory, které vznikají v rámci projektu smart city. To se bude týkat například chytrých lamp na Karlínském náměstí, které budou umět měřit stav ovzduší, teplotu a podobně. Přes platformu bude možné celoměstské senzory i ovládat.

Mezi prvními oblastmi, ze kterých bude platforma informace využívat, bude parkování. Shromažďována budou data ze záchytných parkovišť P+R, dopravní statistiky, informace z parkovacích automatů nebo ze soukromých parkovišť. Bude dále pracovat například se sčítači cyklistů, informacemi o nehodovosti nebo s daty od společností zabývajících se sdílením kol.

Systém bude umět komunikovat mimo jiné s magistrátem, městskými společnostmi a státními organizacemi nebo radnicemi městských částí. Propojen bude i s veřejnými a externími zdroji.

reklama
#pomoc #data #parkování #procesy #kontrola

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.