Dejte si místo cukroví sladký fazolový koláč. Chutná skvěle a navíc pomáhá s hubnutím
Vánoční cukroví má rád asi každý z nás. Většina druhů této oblíbené pochoutky ale obsahuje velké množství cukru a tuků, není to tedy ta nejlepší volba pro ty, kteří si přes Vánoce chtějí udržet štíhlou postavu, nebo dokonce shodit pár kil navíc.
Není to samozřejmě tak, že byste si o Vánocích nemohli dát ani jedno jediné cukroví, vzhledem k jeho vysokému obsahu kalorií bychom to s ním ale rozhodně neměli přehánět. Pokud jste tedy již snědli několik táců vanilkových rohlíčků, je čas na změnu.
Pochutnat si totiž můžete i na mnohem zdravějších dezertech. Jedním z nich je i lahodný fazolový koláč. Na rozdíl od většiny druhů cukroví obsahuje fazolový koláč celou řadu živin, které jsou naprosto nezbytné nejen ke správnému fungování těla, ale také k hubnutí.
Fazole a hubnutí
Tento druh luštěnin, který je zároveň hlavní ingrediencí fazolového koláče, obsahuje mimo jiné také vitamíny B, železo, draslík, zinek, magnésium a fosfor. Prostřednictvím fazolí si do našeho jídelníčku navíc také můžeme přidat velkou dávku bílkovin, které jsou nezbytné pro růst svalů.
Ve fazolích najdeme i vysoké množství vlákniny, která nás spolu s proteiny může zbavit neustálého pocitu hladu. Vláknina a bílkoviny nám pomáhají déle si udržet pocit sytosti, oddalují tak pocit hladu a zabraňují přejídání.
Fazole mají navíc velmi nízký glykemický index, to znamená, že nezpůsobují velké výkyvy hladiny cukru v naší krvi a přispívají tak k udržení stabilní hladiny energie.
Fazole a naše zdraví
Přidáním fazolí do vašeho jídelníčku si ale nepomůžete pouze ke shození několika přebytečných kil, ale také ke zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu.
Fazole totiž mimo jiné snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mohou tak v některých případech i předcházet předčasné smrti. Tento druh luštěniny má totiž pozitivní vliv na náš krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace fazolí mimo jiné také snižuje riziko vzniku cukrovky.
Fazolový koláč
Tímto zdravým čokoládovým koláčem potěšíte celou rodinu. Jde o zdravý dezert, ale i skvělou sladkou snídani.
Potřebujete:
- 400 g černých fazolí
- 2 lžíce vychlazené kávy
- 12 velkých datlí (medjol)
- 200 ml rostlinného oleje
- 120 g kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku mořské soli
- 100 ml javorového sirupu
Na polevu:
- 2 zralá avokáda
- 6 lžic kakaa
- 6 lžic javorového sirupu
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté ve středně velké míse smíchejte černé fazole, datle bez pecek a rostlinný olej, všechny ingredience poté přesypte do kuchyňského robota a zpracujte je do tuhé pasty.
Směs nalijte do formy na dort vyložené pečicím papírem a její vrchní část uhlaďte pomocí lžíce. Směs pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba po dobu 45 minut. Poté fazolový koláč vyndejte z trouby a nechte ho zchladnout.
Mezitím si můžete připravit čokoládovou polevu. Pro výrobu polevy stačí jen v kuchyňském robotu zpracovat 2 zralá avokáda, javorový sirup a kakao. S polevou poté fazolový koláč rovnoměrně potřete a máte hotovo.
Zdroj: Live Strong, My Sugar Free Kitchen
KAM DÁL: Saunování má řadu zdravotních výhod, také pomůže zrychlit hubnutí.