Domácí houbové koření: Jak zpracovat houby tak, aby vám dlouho vydržely

Vyrobit si domácí houbové koření je mnohem lehčí, než si myslíte
Vyrobit si domácí houbové koření je mnohem lehčí, než si myslíte
zajímavost

Pokud se vám v lese poštěstilo najít plné košíky a teď nevíte, co si s obrovskou nadílkou hub počít, můžete si zkusit vyrobit domácí houbové koření. Je to mnohem jednodušší, než si myslíte, a houby vám tak vydrží celé měsíce nebo dokonce roky.

reklama

Řada z nás zpracovává houby čerstvé, a to do kulajdy, smaženice nebo dalších vynikajících pokrmů, které koncem léta provoní většinu českých domácností.

Někteří z nás nakrájené houby dokonce i suší nebo mrazí, aby jim déle vydržely. Existuje ale ještě jeden způsob, který vám zajistí přísun nezaměnitelné houbové chuti po celé měsíce či roky. Jde o domácí houbové koření.

Houbové koření

Jedná se o usušené houby namleté najemno do textury prášku, do kterého můžete přidat koření dle libosti. Můžete ho přimíchat do mletého masa, omáčky na špagety, masových kuliček, polévek, karbanátků a celé řady dalších jídel, kterým dodá jedinečnou chuť.

Výroba houbového koření je mnohem jednodušší, než si myslíte. Stačí jen houby nakrájet na plátky a usušit. Poté jen stačí sušené houby rozmixovat pomocí kuchyňského mixéru a houbová část vašeho koření je hotová.

Nakonec k houbovému prášku jen přidáte další koření. Na dva šálky sušených hub vám bude stačit:

  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 sušeného česneku
  • 1/4 sušené cibule
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 sušeného koriandru
  • 2 lžičky sušeného libečku
  • špetka muškátového oříšku

Recept si můžete upravit dle libosti. Pokud máte rádi ostřejší chutě, můžete do vašeho houbového koření přidat ještě 1/4 lžičky chilli nebo vynechat něco, co se vám nezamlouvá. Nakonec stačí směs koření pořádně promíchat, nasypat ji do sklenice, pořádně ji uzavřít a skladovat ho na suchém a tmavém místě. Vydrží vám až 2 roky.

Tipy na to, kam na houby vyrazit, najdete zde.

Houbový prášek, který získáte pouhým rozemletím sušených hub, také můžete skladovat samotný. Do některých jídel se vám totiž bude hodit jeho silná houbová chuť, ale bez dalších ingrediencí. Pro skladování houbového prášku platí stejná pravidla jako pro houbové koření. Je nutné ho skladovat v suchu a na tmavém místě.

Zdroj: Inspired Taste

KAM DÁL: Jak překonat chuť na sladké: Tři jednoduché kroky.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/domaci-houbove-koreni-jak-zpracovat-houby-tak-aby-vam-dlouho-vydrzely-70898
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.