Hazard se životem, nebo odvaha? Ženy se přestaly bát cestování na vlastní pěst

Foto: Pixabay.com
Zobrazit fotogalerii (3)

Čím dál více žen jezdí na dovolenou na vlastní pěst bez cestovní kanceláře. Pasivní dovolená v blízkosti hotelových resortů je pro ně málo atraktivní, namísto toho dávají přednost aktivnímu cestování a autentickému poznávání kultury země a tamních obyvatel. Je to odvaha, nebo riskování vlastního života a zdraví?

reklama

Ženy jsou sebevědomější, více nezávislé, finančně zabezpečené a umí jazyky. V současné době roste obliba jihovýchodní Asie, která láká turistky svojí exotikou, kulturou i bezpečností. K populárním zemím patří například Indie, Thajsko nebo Bali.

Nejodvážnější jsou v tomto ohledu ženy a dívky ze středních Čech. Možná i proto, že si na podobnou dovolenou snáze vydělají a pracují častěji na postech, kde mohou směle konkurovat mužům. Nedělá jim dokonce ani problém "sbalit batoh" a vyrazit na vlastní pěst do neznáma.

Ženy jsou odvážnější

Ano, možná je to překvapivé, ale ženy cestují samy dokonce častěji než muži a představují 58 % cestovatelů-sólistů. Mnohé z nich pak vyrazí do ciziny s kamarádkami a bez partnerů. "Jsme sebevědomější, umíme jazyky, ekonomická situace je příznivá a ceny letenek jsou nižší než kdy dříve," komentuje tento trend Šárka Litvinová z portálu Letuška.cz.

Děje se tak díky zvýšené konkurenci mezi leteckými dopravci, velké kapacitě míst a stále ještě levné ropě. Například letenka do Bangkoku letos stojí méně než deset tisíc korun, ještě před několika lety to byl dvojnásobek. 

Sólo dovolená přinesla více přátel

V přípravě na první sólo dovolenou není rozdíl od dovolené s partnerem, její průběh se ale může výrazně lišit. "Když se vydáte do ciziny na vlastní pěst, vykročíte ze své bezpečné zóny, získáte možnost poznat sama sebe, své schopnosti a vrátíte se sebevědomější," říká pětadvacetiletá cestovatelka Ilona Bartošová.

"Na samotné cestě je nejlepší svoboda. Když se mi zamlouvalo zůstat v potápěčském městečku Amed na Bali a vynechat plánovaný sousední ostrov, nemusela jsem se s nikým dohadovat. Ačkoli jsem cestovala sama, přivedlo mi to více nových přátel než během minulých cest s přítelem nebo kamarády."

Lákadla jihovýchodní Asie

Právě Bali patří mezi nejoblíbenější destinace, v kurzu je však také Thajsko, Maledivy, Srí Lanka, Vietnam, Austrálie, Mauritius nebo Spojené Arabské emiráty. "Země Asie mají mnoho výhod. Jedná se o místa, která jsou pro nás exotická svojí přírodou i kulturou, ale současně jde o bezpečné lokality - z turistů žijí a hýčkají si je," poznamenává Litvinová.

Příležitostí k rozmazlování je na každém rohu nepřeberně, navíc jsou cenově velmi dostupné. Jihovýchodní Asie nabízí rovněž obrovské množství atraktivních aktivit – od potápěčských a surfařských kurzů, přes výlety do džungle až po centra, která se věnují meditaci nebo tvůrčí práci. Je to jiný svět, kde zapomenete na rutinu i starosti všedního dne.

Nejoblíbenější  destinace na sólo dovolenou

  • Abud, Bali

Bali nabízí jedny z nejkrásnějších pláží, na které můžete narazit. Své návštěvníky okouzluje nejen krásnou přírodou, ale také kuchyní plnou mořských plodů a ovoce. Najdete zde mnoho míst pro aktivní dovolenou i nebeský odpočinek.

  • Bangkok, Thajsko

Bangkok je městem plným protikladů. Přes den můžete navštěvovat nádherné budhistické chrámy a večer objevovat jeho noční život plný party a barů.

  • Lisabon, Portugalsko

Pokud se vám nechce hned napoprvé opouštět sama Evropu, navštivte Lisabon. Město je ideální na dlouhé procházky a budete tak mít možnost objevovat jeho historické památky, bohaté trhy i nádherné výhledy.

reklama
#cestování #odvaha #odvážné ženy #žena #dívka #sólo #letadlo #dovolená #destinace

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.