Jak se lehce a levně zbavit zápachu z pračky

Nikdy nezavírejte dvířka pračky ihned po praní, nechte ji vyschnout
Foto: Depositphotos
Nikdy nezavírejte dvířka pračky ihned po praní, nechte ji vyschnout
zajímavost

Pokud vaše čerstvě vyprané prádlo zapáchá, mohou být na vině nečistoty nebo plíseň uvnitř pračky. Naštěstí lze pračku poměrně snadno vyčistit, dokonce k tomu ani nebudete muset kupovat speciální přípravky, stačí vám to, co už nejspíše máte doma.

reklama

Většina z nás na pravidelné čištění pračky zapomíná, to je ale chyba. Řada lidí je totiž přesvědčena o tom, že se pračky čistí samy spolu s praním prádla, to je ale bohužel od pravdy velmi daleko. Ve skutečnosti se vaše pračka může s každým praním více a více zanášet a v některých případech v ní dokonce může vzniknout i plíseň.

Vznik plísně je většinou způsoben jednou zásadní chybou, a tou je zavření pračky ihned po praní. Zavření dvířek pračky ihned po dokončení pracího cyklu se rozhodně nedoporučuje. Buben tak nemá možnost pořádně vyschnout a spolu se zavřením dvířek v něm uzavíráme i vlhkost, která se poté stává ideálním prostředím právě k růstu nejrůznějších druhů plísní.

Dokonce i v momentě, kdy v pračce plíseň objevíte, ale není nutné panikařit, lze se jí totiž poměrně lehce zbavit.

Potřebujete:

  • jedlou sodu
  • ocet

Postup

Nalijte do bubnu pračky 4 malé hrníčky octa s 1 hrníčkem jedlé sody. Dále na pračce zvolte tu nejvyšší možnou teplotu praní a ten nejdelší možný program a pračku zapněte. Postup podle potřeby několikrát opakujte a máte hotovo.

Pokud je vaše pračka velmi silně znečištěná, nechte směs před začátkem pracího cyklu několik desítek minut působit na těch nejvíce znečištěných místech.

Zdroj: Express, Goodhousekeeper

KAM DÁL: Problémy se spánkem: Lékařka prozradila, jak rychle usnout i v letních měsících.

reklama
#praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.