Jak se zbavit nadýmání? Tyto potraviny musíte z jídelníčku vyloučit, jiné naopak zařadit

Při problémech s nadýmáním bychom se měli vyhnout např. květáku, sušenému ovoci, ale i zmrzlině
Při problémech s nadýmáním bychom se měli vyhnout např. květáku, sušenému ovoci, ale i zmrzlině
zajímavost

Nadýmaní je častým problémem u velké části populace. Může se objevit úplně kdykoliv a zdánlivě bezdůvodně. Některé jeho příznaky se zmírní poměrně rychle, zatímco jiné přetrvávají a způsobují nepříjemné bolesti břicha. Tato FODMAP dieta vám od nadýmání zaručeně uleví.

reklama

 

Nadýmání může mimo jiné vyvolat i nepříjemné bolesti břicha a další zažívací problémy a je nejčastější mezi osobami s gastrointestinální poruchou.

Je možné se nadýmání zbavit jednou provždy, stačí pouze dodržovat FODMAP dietní plán.

FODMAP je zkratkou pro složení určitých potravin, konkrétně tato zkratka znamená: "Fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly.“

Potraviny s vysokým obsahem FODMAP bychom měli v případě potíží s nadýmáním z jídelníčku raději vynechat.

Potraviny s vysokým obsahem FODMAP zahrnují:

  • Květák
  • Sušené ovoce
  • Česnek a cibuli
  • Potraviny obsahující pšenici, ječmen nebo žito
  • Umělá sladidla
  • Fazole
  • Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
  • Med
  • Zmrzlinu

FODMAP studie

Tenké střevo má zkrátka, jak dokazují studie, se vstřebáváním těchto druhů potravin velké problémy. Konzumace potravin s vysokým obsahem FOODMAP je zodpovědná za větší míru plynatosti u lidí, kteří tyto potraviny zařadili do svého jídelníčku. Tento nepříjemný a často i bolestivý stav je způsobený zvýšeným obsahem tekutiny ve střevech v důsledku konzumace jídel s vysokým obsahem FOODMAP.

Jedna studie zkoumala, jak na vyřazení tohoto druhu potravin z jídelníčku budou reagovat pacienti trpící gastrointestinální poruchou a nadýmáním.

Výsledky výzkumu dokazují, že tato strategie opravdu funguje. Nadpoloviční většina pacientů s gastrointestinální poruchou, kteří dodržovali dietu s nízkým obsahem FODMAP potravin, uvedla, že zaznamenali výrazné zlepšení svých potíží, jednalo se o 76 % z nich.

U pacientů trpících nadýmáním pozorovali výzkumníci ještě větší zlepšení, přičemž 82 % pacientů uvedlo, že se jejich míra plynatosti snížila, a 85 % uvedlo, že pociťují slabší bolesti břicha.

Mezi potraviny s nízkým obsahem FODMAP patří:

  • Mandlová, kokosová, rýžová a sójová mléka
  • Banány
  • Papriky
  • Borůvky
  • Ovesné vločky
  • Brambory
  • Quinoa
  • Rýže
  • Mrkve
  • Okurky

Jídla s vysokým obsahem FODMAP totiž obsahují sacharidy s krátkým řetězcem. Tyto látky jsou poté v našich střevech zpracovávány pomocí fermentace a tento proces je zodpovědný za nadýmání.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Rakovina ledvin: Jaké jsou její příznaky a proč je tak nebezpečná?

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/jak-se-zbavit-nadymani-tyto-potraviny-musite-z-jidelnicku-vyloucit-jine-naopak-zaradit-68251
reklama
#zdraví
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.