Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě čaje? Už nikdy nebude hořký

Vyhněte se zalévání čajových lístků vařicí vodou
Foto: Depositphotos
Vyhněte se zalévání čajových lístků vařicí vodou
zajímavost

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, velmi často je ale připravován zcela jinak, než by se připravovat měl. Tyto časté chyby si na tomto jinak lahodném nápoji vybírají svou daň. Pokud je váš čaj příliš hořký, nebo naopak nemá dostatečnou chuť, je možné, že se podobných chyb dopouštíte i vy.

reklama

Příprava čaje není nijak složitá, zkrátka je jen nutné se vyhnout několika běžným chybám a můžete si pochutnávat na lahodném nápoji bez špetky hořkosti.

Starý čaj

Řada lidí si neuvědomuje, že dokonce i sušené čajové lístky mají svou expirační dobu. Na čaji připraveném ze starých zásob si zkrátka moc nepochutnáte. Čaje totiž postupem času ztrácí svou chuť, ale také barvu a podobají se spíše špinavé vodě.

Teplota vody

Většina z nás zalévá čajové lístky vařicí vodou, to ale rozhodně není ideální. Při tomto postupu se mohou lístky spálit, a tím pádem potom ani nejsou schopné vypustit do vody jejich plnou chuť.

Pokud nevlastníte konvici, na které byste si mohli teplotu vody nastavit, zkrátka jen poté, co se vám voda uvaří, chviličku počkejte. Váš ranní šálek čaje tak bude o něco chutnější.

Poměr

Ideální je dávat si také pozor na poměr vody a čajových lístků. Přílišné množství vody, a stejně tak i nadměrné množství čajových lístků, může nálev zničit. Vždy se tedy řiďte podle pokynů na krabičce či sáčku s čajem.

V případě, že k přípravě tohoto lahodného nápoje používáte volné čajové lístky, je ideálním poměrem jedna čajová lžička sypaného čaje na šálek. V případě baleného čaje je ideálním poměrem jeden sáček na klasický hrnek.

Louhování

Pokud je váš čaj hořký a jeho chuť poté musíte zachraňovat hned několika kostkami cukru, je možné, že ho zkrátka jen příliš dlouho louhujete.

V momentě, kdy necháte čaj v horké vodě louhovat až příliš dlouho, začnou sušené čajové lístky uvolňovat taniny a čaj tak pomalu, ale jistě hořkne. Rozhodně tedy nepřekračujte doporučenou dobu louhování uvedenou na obalu čaje.

Kvalita vody

Na chuť čaje má mimo jiné vliv i kvalita vody. Ideální je čaj připravovat z filtrované vody a ne z vody z kohoutku. Tento postup může chuť čaje ještě o něco zlepšit.

Zdroj: Fresh Tea

KAM DÁL: Tyto potraviny způsobují záněty v těle: O jaká jídla jde a proč se jim vyhnout?

reklama
#praktické rady #čaj #louhování #příprava čaje

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.