Jaké sýry si můžeme bez výčitek dopřát i na dietě? Tyto jsou podle odborníků nejzdravější
Když se řekne dietní strava nebo hubnutí, většině z nás se sýry jako první rozhodně nevybaví. Panuje všeobecné přesvědčení, že tyto pochoutky a zdravý jídelníček nejdou dohromady. Opak je ale pravdou! Mohou být při ztrátě hmotnosti skvělým pomocníkem.
Sýry se vyrábí přidáním určitých bakterií do mléka, které z něj poté pomáhají vytvořit výsledný produkt. Toto jsou ty nejzdravější z nich.
Mozzarella
Mozzarella je měkký, bílý sýr, který obsahuje velké množství tekutiny. Pochází z Itálie, kde se původně vyráběl z bůvolího mléka.
Tento typ sýru neobsahuje tolik sodíku a kalorií jako většina ostatních.
Obsah živin na 30 g:
- kalorie: 85
- protein: 6 g
- tuk: 6 g
- sacharidy: 1 g
- sodík: 176 mg
- vápník: 14 % denního příjmu
Plísňový sýr
Tento typ sýru se vyrábí z kravského, kozího nebo ovčího mléka a obsahuje kultury plísně zvané Penicillium.
Většinou je bílý s modrými nebo šedými skvrnami a má výraznou vůni a jemnou chuť. Podle studií je jeho největší zdravotní výhodou vysoký obsah vápníku.
Obsah živin na 30 g:
- kalorie: 100
- protein: 6 g
- tuk: 8 g
- sacharidy: 1 g
- sodík: 380 mg
- vápník: 33 % denního příjmu
Feta
Tento sýr je měkký, má slanou chuť a pochází z Řecka. Je vyráběn z ovčího nebo kozího mléka.
Obsahuje sice vysoké množství sodíku, ale v porovnání s většinou ostatních sýrů má mnohem méně kalorií a to je jeden z hlavních důvodů toho, proč je tak oblíbený.
Obsah živin na 30 g:
- kalorie: 80
- protein: 6 g
- tuk: 5 g
- sacharidy: 1 g
- sodík: 370 mg
- vápník: 10 % denního příjmu
Zdroj: Healthline
KAM DÁL: Některé kuřecí maso zvyšuje riziko vzniku nemocí. Jak ho poznat a na co si dát pozor?