Jíte, ale máte stále hlad. Některé potraviny opravdu nezasytí, říká MUDr. Moravec a vysvětluje, které to jsou
Kručí vám v žaludku po dvou kouskách čokolády? Tak to je běžné. Ovšem faktem je i to, že člověk si klidně může jídlo i špatně vybírat. Jasně, mnoho potravin přirozeně hlad potlačí. Jenže pak jsou tu i takové, které dělají přesný opak. Jak je to možné a které to jsou?
Jak je možné, že některé potraviny mohou způsobit hlad a ne pocit sytosti? Je to výsledek jejich vysokého glykemického indexu. „Rychle zvyšují obsah cukru v krvi, který stejně rychle klesne. Mechanismus hladu je stimulovaný poklesem glykemie. Konzumace nevhodných druhů potravin tak velmi rychle opět přivodí pocit hladu. Některé potraviny však mohou obsahovat i živiny a rychle vyléčit váš hlad,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz MUDr. Rostislav Moravec.
Jak ale zjistit, co tělo potřebuje?
Nemáte pocit viny, když jste si místo pizzy objednali pár kousků sushi? Tak to byste mít měli. „Sushi se totiž skládá převážně z bílé mouky a glykemický index je tudíž v tomto případě značně vysoký. Z japonské kuchyně se tak vyplatí vybírat hlavně miso a sashimi polévku. Jedná se totiž o pokrmy, které jsou bohaté na bílkoviny, a proto vás zaručeně zasytí.“
Nosíte si domů ovoce, abyste ho následně odšťavňovali a získali jste 100% šťávu? Pak zkuste spíše volit kousky ovoce, protože ovocné vlákno se nachází hlavně v dužině a slupce. „Pokud máte ovocný džus, pak dostanete pouze cukr, který zvyšuje glykémii. Pitím džusu nebo ovocných koktejlů se mimo to také připravujete o žvýkání, které také přispívá k sytosti,“ upozorňuje Moravec.
Alkohol způsobuje hlad
Proč po vypití několika pohárů alkoholu má většina lidí najednou hlad? No, je to vcelku prosté. „Pití snižuje hladinu glykogenu (forma cukru, který se skladuje v těle), ale zvyšuje glykemii, která vzápětí klesne a díky tomu přichází do hry hlad.“
Vhodné nejsou ani průmyslově vyráběné cereálie nebo také oblíbené müsli. Aby se totiž obilniny změnily na vločky, musí se zpracovávat při vysokých teplotách. Díky tomu se jejich nutriční hodnota rapidně snižuje. Často jsou také hodně oslazené a také tučné díky čokoládovým kouskům. „Doporučuje se tak dávat přednost ovesným vločkám.“
Pozor na hambugery a sladké omáčky
Pokud jde o oblíbený produkt většiny fastfoodů, pak je třeba si uvědomit, že hamburgery jsou hodně bohaté na cukr. Je to hlavně díky omáčkám a také proto, že si po nich obecně lidé velmi rádi dávají dezerty. „Tuky a bílkoviny z masa delší dobu udrží pocit sytosti. Na druhou stranu cukry zase rychle stimulují chuť na další porci. Udělejte si tak raději burger hezky doma a přidejte k němu pořádnou porci zeleniny,“ má jasno lékař.
Zkuste se také vyhnout sladkým omáčkám a zkuste upřednostnit lehké bílkoviny, jako je například drůbeží maso. Brambory, a to ať už pečené ve slupce, nebo podávané ve formě kaše či pyré, mají také vysoký glykemický index. Samozřejmě dokáží zasytit, nicméně za pár chvil budete mít hlad jako vlk.
Světlý chleb příliš nezasytí
Máte rádi k snídani klasický světlý chléb? Potom je vcelku jasné, že budete mít tak za hodinu hlad a sahat po dalším jídle. „Bílý chléb je totiž vyroben z rafinované mouky a jeho glykemický index je velmi vysoký.“
Samozřejmě ale nemusíte nezbytně nutně přestat konzumovat jakékoliv pečivo. Je ale velmi rozumné minimálně čas od času vyzkoušet celozrnné výrobky a nebo pečivo, které je co nejvíce bohaté na vlákninu. Ono možná není tak chutné a obecně tak konzumované, nicméně na druhou stranu vás daleko více zasytí.
KAM DÁL: Když hubnete, mozek nespolupracuje: Jak ho naprogramovat tak, jak potřebujete?