Krevní sraženina: Oblíbený horký nápoj, který může stát za jejím vznikem

Pravidelná konzumace kávy může zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin
Foto: Depositphotos
Pravidelná konzumace kávy může zvyšovat riziko vzniku krevních sraženin
zajímavost

Krevní sraženina může ucpat naše cévy a způsobit tak vážné zdravotní problémy, mezi které patří i mrtvice a infarkt. Tyto stavy mohou ohrozit náš život, je proto nutné, abychom pro jejich prevenci udělali maximum.

reklama

Gelovité shluky krve, které jsou označovány jako krevní sraženiny, mají v našem těle důležitou roli. V momentě, kdy se poraníme, totiž okamžitě ucpávají poraněnou krevní cévu a zastavují tak krvácení. Problém ale nastává v momentě, kdy se tyto sraženiny tvoří bezdůvodně.

Pokud se nerozpustí, mohou putovat v našem krevním oběhu a způsobit celou řadu nebezpečných zdravotních stavů, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc, a to zejména pokud se krevní sraženina nachází na kritičtějších místech, jako jsou plíce a mozek.

Tyto gelovité shluky krve jsou velmi nebezpečné zejména proto, že se většinou zpočátku neprojevují žádnými symptomy, a my tak nemáme sebemenší tušení, že jsme v nebezpečí. Důležité je proto soustředit se zejména na jejich prevenci.

Prevence krevních sraženin

Krevním sraženinám se vyhneme nejlépe dodržováním zdravého životního stylu. Důležité je udržovat si zdravou tělesnou hmotnost, obezita totiž zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Měli bychom se také zaměřit na to, abychom byli dostatečně aktivní. Ideální je věnovat se alespoň lehké či střední fyzické aktivitě po dobu 30 minut denně.

Rozhodně bychom se při jejich prevenci měli vyhnout také zlozvykům, jako je kouření, dlouhému sezení a vysokému množství soli v našem jídelníčku, všechny tyto faktory totiž zvyšují riziko vzniku shluků krve.

Jak s kouřením jednoduše skoncovat najdete zde.

Káva zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin

Pravděpodobnost vzniku krevních sraženin zvyšuje mimo jiné také dehydratace, rozhodně tedy nezapomínejte přijímat dostatečné množství tekutin.

Riziko vzniku krevních sraženin ale zvyšuje mimo jiné také pravidelná konzumace kávy, jak dokazují studie. Lidé, kteří pijí více než 4 hrnky kávy, mají o 11 % vyšší riziko vzniku žilní trombózy. Jde o závažné onemocnění, které je způsobené vznikem krevních sraženin.

Zdroj: Mayo Clinic, Healthline, National Library of medicine

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pozor na tento běžný druh ryby.

reklama
#zdraví #trombóza #krevní sraženina #káva #kofein

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.