Kuchyňské prkénko: Dřevěné, plastové nebo ze skla? Jak se o něj starat, aby dlouho vydrželo?
Prkénko na krájení je nezbytnou součástí kuchyňského vybavení. Chrání pracovní desku před poškozením, zároveň ho lze použít k servírování nebo jako podložku pod horký hrnec. Dokonce si můžete vybírat hned z několika materiálů, z nichž je vyrobené. Není tedy problém sehnat prkénko z kvalitního dřevěného masivu, ze skla, bambusu či plastu. Který z nich je však nejlepší? Pokusíme se vám poradit.
Prkénko na krájení bude zajisté jeden z prvních kuchyňských doplňků, který si pořídíte. Bez něho se obejdete jen chvíli do doby, než zjistíte, že ho opravdu potřebujete. Nabídka obchodů je v tomto ohledu poměrně velká. To ostatně sami poznáte, až na výběr prkénka přijde řada. A začne velké dilema, jež přichází vždy, když je zboží na pultech hned v několika variantách.
Plastová nebo silikonová prkénka
V kuchyni nejčastěji řešíme účelnost, estetiku a hygienické vlastnosti doplňků. Prkénko na krájení by tedy mělo být nejen pěkné na pohled, ale také praktické a bezpečné. Z hygienického pohledu je celkem jedno, z jakého materiálu si prkénko pořídíte. Nejvíce totiž v kuchyni záleží na čistotě toho, kdo s ním pracuje. Důležité je pochopitelně prkénko po každém použití ihned umýt. Stoprocentně čistou kuchyni stejně nikdy mít nebudete, navíc bakterie jsou všude okolo nás, a když s nimi lidský organismus přichází do styku, buduje si zároveň i svoji imunitu.
Plastová prkénka mají tu výhodu, že je lze strčit do myčky a nechat umýt bez vynaložení vaší další práce. Podle některých amerických studií však na nich bakterie přežívají delší dobu než na prkénkách ze dřeva. Plastová prkénka patří k těm levnějším.
+ snadné umývání, možnost dát do myčky, levný materiál
- na silikonovém prkénku zůstávají vrypy po noži, nelze na nich sekat
Prkénka ze dřeva
Dřevěná prkénka na krájení patří díky použitému přírodnímu materiálu k nejhezčím. Na druhou stranu se nehodí do myčky. Pokud se vám tedy nechce pustit se do ručního mytí a bez myčky si neumíte už svůj život představit, kupte si raději prkénko z plastu.
Dle vyjádření povolaných, tedy truhlářů, jež prkénka ze dřeva také vyrábějí, se jako nejvhodnější jeví bukové dřevo. Dubové má více tříslovin a hořkou chuť může předat potravinám, které se na něm krájí. Zároveň toto prkénko často černá. Použít lze také dřevo z topolu nebo lípy, jež je šetrné k ostří nožů. Jen při sekání v něm zůstávají hlubší stopy. Cena dřevěných prkének se pohybuje od 80 až po více než 2 000 Kč.
Jak pečovat o dřevěné prkénko? Když je řádně vyschlé, je možné ho napustit jedlým olejem, což prodlužuje jeho životnost. Některá kuchyňská prkénka se vyrábějí lepením více kusů dřeva. Je-li takový spoj udělaný pečlivě, tak tato prkénka jsou velmi odolná a pevná. Dokonce více toho vydrží než prkénka z jednoho kusu dřeva.
+ při kvalitní péči dlouhá životnost, netupí nože
- nelze umývat v myčce, vyšší pořizovací cena
Prkénka na krájení ze skla nebo porcelánu
Moderní doba s sebou přináší i moderní materiály, takže není problém se v kuchyni setkat se skleněným prkénkem, jež bývá vyrobené z nárazuvzdorného tvrzeného skla, které je odolné vůči tepelnému šoku, skvrnám i zápachu a které se výborně udržuje v čistotě.
Většinou také mívají atraktivní design s nápisy nebo obrázky. Přesto je nutné být při jeho používání na pozoru, protože sklo stejně jako porcelán tupí nože. Porcelánové prkénko vypadá hezky na pohled, hodí se tedy více k servírování potravin, i když i na něm lze krájet.
+ atraktivní vzhled, odolnost vůči skvrnám i zápachu, možnost mýt v myčce
- tupí nože