Mírná nadváha nevadí, ale buďte aktivní

Chůze je vůbec nejzdravější typ pohybové aktivity, a do schodů choďte co nejvíc
zdroj: pixabay
Chůze je vůbec nejzdravější typ pohybové aktivity, a do schodů choďte co nejvíc

Lehká nadváha nevadí, hlavně buďte pohybliví; doporučujeme nordic walking, jógu, pilates i cvičení na velkém míči.

reklama

Aktivní život, ne přežívání

Mírná nadváha může být ve vyšším věku výhodou. Ukazuje se, že takoví lidé mají lepší prognózu než hubení, ovšem za předpokladu, že k tomu nemají doprovodná onemocnění jako cukrovku a vysoký krevní tlak. Takže se zdá a jsou na to i studie, že ,fit fat' je na tom líp než ,unfit unfat'. To je fakt, který jde celkem jasně doložit daty, třeba úmrtností na kardiovaskulární onemocnění jako infarkt a cévní mozkové příhody u lidí nad 60 let. Čím jsme starší, tím více bychom měli dbát na zdatnost a méně na hmotnost, protože čím jsme starší, tím víc je zdatnost důležitá. Nejenom pro přežití, ale především pro kvalitu života, potvrzuje MUDr. Martin Maroulek, Ph.D., z 3. interní kliniky pražské VFN a předseda VŠTJ Medicina. Říká, že bychom měli více myslet na aktivní život a méně na redukční diety. 

 

Co se hodí pro věk 50 a výš

Ještě poměrně nedávno jsme tu měli prakticky jen aerobik v rychlém tempu s hlasitou hudbou a pokřikujícím instruktorem, dnes nám různá fitnes a wellness centra (prakticky totéž, ta druhá možná někde mají něco navíc) lákají na nejrůznější typy pohybové aktivity. Většina z nich se hodí pro osoby ve věku 50 a výš.

 

Výběr je velký

Tai-či; pomalé plynulé pohyby navozují vnitřní klid a zároveň trénují rovnováhu, pružnost, pomáhají při artróze i při některých bolestech. Cvičení snižuje krevní tlak, zvyšuje aerobní kapacitu a uvolňuje stres.

Pilates; série přesných kontrolovaných pohybů, které zlepšují rovnováhu, pružnost, svalovou sílu a koncentraci. Ulevují při bolestech bederní páteře.

Jóga; pokud se ji naučíte pod vedením dobrého instruktora, pomůže vám jednak zlepšit kondici, odstraňovat chronickou únavu nebo bolesti zad i stres a depresivní stavy.

Cvičení na míči; posiluje břišní a zádové svaly, rovnováhu, pružnost. Vyplatí se mít míč doma a střídat sezení na něm s židlí u počítače. 

I v menších obcích probíhá jeden nebo i víc nejrůznějších zdravotně-kondičních cvičení, které obvykle zahajují úvodní desetiminutovkou nebo čtvrthodinou rychlejšího rozhýbání těla a s ním kardiovaskulárního systému, a potom kombinují vhodné typy cvičení.

 

Možnosti v okolí Olympia wellness, Všenory u Prahy, ul. K. Mašity - Zdravě ke štíhlé linii, Nové Butovice, Běhounkova - Posture, s.r.o., Čelákovice, Nám. 5. Května - Fit 4 Slim, Benešov, Pražská - Aqua Gym, Příbram, Brodská - Centrum zdravého pohybu, Poděbrady, Pionýrů

 

(Čtěte také: Kardiaci se (většinou) nemusí bát sexu; i to je pohyb...)

(A také si přečtěte: Jak na unavené těžké nohy? Auto nechte doma)

reklama
#pohyb #pohybová aktivita #dieta #chůze

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.