Mléko je na pranýři zbytečně, lidé s intolerancí mu mohou dát zelenou
Alergii a intoleranci mléka nelze házet do jednoho pytle. Zatímco první vám zavaří a kvůli dietě ztenčí jídelníček o třetinu, u druhé nejde o nemoc. Je to lehké omezení, které pocítíte jen minimálně. Přinášíme praktické rady, jak se zbytečně neošidit o dobroty.
Každoročně přijde na svět zhruba pět tisíc dětí, které nesnesou kravskou laktózu. Čeká je striktní dieta beze stop mléka. Pozitivní ale je, že u téměř devadesáti procent z nich potíže do tří let věku zmizí. Pokud ne, je to celoživotní úděl, kdy se musí člověk neustále doptávat na recepty a složení, kličkovat a hledat rostlinné varianty.
Mnohem snazší život mají lidé s „pouhou“ intolerancí. Tito pacienti trpí nedostatkem enzymu laktázy v těle a organismus nedokáže zpracovat a vstřebat mléčný cukr (laktózu). Tito jedinci netrpí kožními a respiračními komplikacemi. Většina nepohodlí se týká nadýmání, bolestí břicha a průjmů.
Intolerance dává prostor k tomu, aby člověk vymezil hranice toho, co si může dovolit. Ne všechny mléčné výrobky mu totiž vadí.
Laktóza je rozpustná ve vodě. To znamená, že největší množství alergenu je v odstředěném mléce. Naopak nejméně alergenu se vyskytuje v produktech s největším podílem tuku. Takzvané „light“ varianty jsou tabu. Zelenou má i kvašení, při kterém laktobacily a bifidobakterie přeměňují laktózu na neškodnou kyselinu mléčnou. Všechny rady mají ale jen doporučující charakter a každý jedinec musí sám zjistit, co mu škodí, a co jeho tělo naopak zvládá.
Potraviny, které většina lidí s intolerancí laktózy může konzumovat:
- tvrdé sýry (ementál, parmezán nebo čedar),
- zakysaná smetana,
- kefír,
- máslo (v obchodech jsou běžně k dostání klasická másla, rostlinné varianty a ze všech nejdražší ghee).
Jak na svaly?
Syrovátka je jednou z nutričně nejhodnotnějších potravin, a to hlavně díky obsahu bílkovin. Pro tvorbu svalů a dostatečnou regeneraci po sportovním výkonu je nezbytná. Můžete ji přijmout z potravin, jako je ricotta, tvaroh a vybrané druhy pečiva, nebo ze syrovátkového proteinu. Ten se ale dělí do tří skupin a každý typ má odlišný podíl laktózy. Izolát vás sice vyjde na více peněz (to je dáno složitějším a delším procesem výroby), ale obsahuje neuvěřitelných 90 % bílkovin, posiluje imunitní systém a přirozené zdraví a díky čistému složení je snadno stravitelný i pro lidi s intolerancí laktózy.
Mléko na pranýři
Poslední dobou se šíří informace, že mléčné výrobky nesvědčí ani zdravému tělu. U dětí je údajně stačí podávat jen prvních šest let. Pravda je taková, že mají v jídelníčku své nezastupitelné místo, a pokud nevyvolávají zdravotní potíže nebo nezhoršují probíhající nemoci, nemá smysl, abyste je záměrně vyřazovali.
Zdroj: fitness007, nih.gov
KAM DÁL: Mléko pomáhá i škodí: Dodává bílkoviny, ale může zhoršit paměť.