Pálení žáhy po jídle: Těmto potravinám se raději vyhněte
Určitě jste již někdy zažili nepříjemný pocit pálení v krku po jídle. Většinou se tak děje, pokud daného jídla sníte až příliš, nebo vždy, když sníte určité druhy potravin. Tento jev je způsobený únikem žaludečních kyselin do jícnu. Naštěstí mu lze ale poměrně snadno zabránit.
Občasné pocity pálení žáhy (kyselého refluxu) jsou zcela normální. Problém ale nastává tehdy, pokud se u vás kyselý reflux vyskytuje příliš často. Je totiž velmi pravděpodobné, že se u vás mohla vyvinout gastroezofageální refluxní choroba (GORD).
Naštěstí ale existují určité tipy a triky, které jim s těmito stavy mohou pomoci a pomohou lidem, kteří trpí touto nepříjemnou chorobou, tak i těm, kteří mají s pálením žáhy problém jen občas.
Některé potraviny tyto stavy totiž vyvolávají více než jiné. Toto jsou některé z nich.
Alkohol
Národní zdravotní organizace na svém webu uvádí, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů může způsobovat kyselý reflux.
Pokud tedy často trpíte těmito potížemi, je důležité, abyste se alkoholu snažili vyhýbat nebo jeho konzumaci omezili na minimum.
Studie dokazují, že konzumace většího množství vína a piva zvyšuje množství žaludečních kyselin v těle. Čím více žaludečních kyselin v těle máme, tím větší je pravděpodobnost, že se u nás objeví pálení žáhy.
Pálivá jídla
Tento typ jídel může mít celou řadu zdravotních benefitů, ale zároveň také způsobovat kyselý reflux. Mimo to, že jsou tato jídla velmi chutná a posilují naši imunitu, jsou také jedním z hlavních spouštěčů pálení žáhy.
Obsahují totiž látku, která se nazývá kapsaicin. Tato sloučenina zpomaluje rychlost trávení a to má za důsledek, že daná jídla leží v žaludku mnohem déle. Delší trávení následně způsobuje pálení žáhy, jak dokazují mnohé studie.
Potraviny s vysokým obsahem tuku
Studie poukazují na to, že jídla, které obsahují vysoké množství tuku, zvyšují pravděpodobnost, že po jejich konzumaci pocítíte kyselý reflux.
Tento typ jídel totiž často uvolňuje svěrač jícnu, který zabraňuje žaludeční kyselině, aby unikla do jícnu. Ta může po uvolnění jícnového svěrače způsobit pálení žáhy.
Pokud máte problémy s kyselým refluxem, snažte se vyhýbat následujícím potravinám:
- tučné kusy masa
- masné výrobky
- uzeniny
- máslo a sádlo
- sýry s vysokým obsahem tuku
- smetana
- zakysaná smetana
- zmrzliny s vysokým obsahem tuku
- určité slané svačinky, jako např. brambůrky
- čokoládové cukrovinky
- sušenky
- koláče a pečivo
Zdroj: Express
KAM DÁL: Rakovina prostaty: Proč je tak nebezpečná a jak ji poznáme?