Poctivé máslové koláče nasladko i naslano. Linii neřešte, vše je se zeleninou

Podzim se sice blíží, což je ten správný čas, kdy nám nebude vadit trávit nějakou tu minutu navíc u plotny. A omezovat se nějakou dietou, to už vůbec nemá smysl. Hoďte štíhlou linii alespoň na chvíli za hlavu a upečte si něco dobrého. Prostě si oslaďte den, znovu už se opakovat nebude. 

reklama

Jestli jsme vás stále ještě nepřesvědčili a váháte, zda "zhřešit" nebo dodržet přísný režim, měli bychom v záloze ještě jednu "berličku". Všechny koláče, které pro vás dnes máme, totiž obsahují i zeleninu. A to znamená co? Že jsou vlastně v podstatě zdravé...

Rebarborový koláč

Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.

Co budete potřebovat:
190 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky kypřicího prášku
50 g rozpuštěného másla
3 vejce
200 g bílého jogurtu
200 g jahod
150 g rebarbory
Máslo na vymazání formy
Strouhaný kokos

A jde se na to:
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova asi 40 minut.

Špenátový koláč

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce. 

Co budete potřebovat na těsto:
330 g hladké mouky
170 g másla
6 g soli
1 vejce
60 ml studené vody

Co budete potřebovat na náplň:
250 ml mléka
250 ml smetany 33%
6 vajec
sůl a pepř
250 g čerstvého špenátu
70 g sýru Gran Moravia

A jde se na to:
Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 170 °C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut nebo dozlatova.

Koláč ze zakysané smetany a rajčat

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

Co budete potřebovat na těsto:
280 g hladké mouky
230 g másla
1 vejce
2 lžičky bílého octa
2 lžíce ledové vody
Sůl, pepř, tymián

Co budete potřebovat na náplň:
4 vejce
Zakysaná smetana (250 ml)
Sůl, pepř, muškátový oříšek
Strouhaný tvrdý sýr
4 rajčata
Snítka bazalky
sůl, pepř

A jde se na to:
Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm, překryjte pečicím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).

Těsto vložte do trouby předehřáté na 220 °C a předpékejte po dobu 10 minut. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata. Pečte na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/poctive-maslove-kolace-nasladko-i-naslano-linii-nereste-vse-je-se-zeleninou-52861
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.